Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
27 april 2019 02:00
Del på Facebook
Finn Bjørklid [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
Finn Bjørklid [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

1296 – Slaget ved Dunbar (Skottland mot England)

Slaget ved Dunbar var det første i en serie av konflikter og krigshandlinger i den skotske uavhengighetskrigen. Kong Edvard I av England invaderte Skottland i 1296 for å straffe John Balliol, den skotske kongen, fordi han nektet å støtte de engelske krigshandlingene i Frankrike med soldater.

Etter å herjet og brent Berwick-upon-Tweed og massakrert befolkningen den 30. mars fortsatte engelskmennene marsjen oppover kysten til de kom til byen Dunbar. Foran byen ble den engelske hærstyrken møtt av en massiv skotsk styrke på hele 40 000 mann, men sannsynligvis uforberedt, dårligere utstyrt og organisert enn den engelske.

Den 27. april angrep de hverandre på fordypningen bak Spottsmuir. Skottene angrep nedover fra deres høyere posisjon, men engelskmennene ledet av John de Warenne, 7. jarl av Surrey var godt forberedt og drev tilbake angrepsstyrken. Skottene ga deretter opp og flyktet. Engelskmennene fulgte etter og massakrerte de som de kommer over. Skottene fikk store tap og et stort antall skotske adelsmenn ble tatt til fange.

1945 – Nazi-avizen Völkischer Beobachter blir lagt ned.

Völkischer Beobachter var avisen til Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP) fra 1920 til 1945. Først var den en ukeavis, men ble dagsavis fra 8. februar 1923. Denne avisen, som betegnet seg som «Kampblad for Stortysklands nasjonalsosialistiske bevegelse» (Kampfblatt der nationalsozialistischen Bewegung Großdeutschlands) hadde sin forløper i Münchner Beobachter, som ble kjøpt i 1918 av Thuleselskapet og gitt det nye navnet Völkischer Beobachter i 1919. NSDAP kjøpte den i 1920 etter initiativ fra Dietrich Eckart, som ble avisens første redaktør. Avisen ble utgitt på Eher Verlag som var eid av Rudolf von Sebottendorf.

Til å begynne med var opplaget på 8 000, men høsten 1923 økte det til 25 000. Det året ble så Alfred Rosenberg redaktør. Da NSDAP ble forbudt etter ølkjellerkuppet den 9. november 1923, måtte også Völkischer Beobachter innstille. Men da partiet på nytt ble tillatt den 26. februar 1925, kom også avisen i gang igjen. Opplaget steg etter nazibevegelsens gjennombrudd. I 1931 var opplaget på over 120 000, og i 1944 var det på 1,7 millioner eksemplarer.

Det siste nummeret av Völkischer Beobachter kom ut i slutten av april 1945, noen få dager før Tysklands kapitulasjon under annen verdenskrig.

1994 – Nelson Mandela innsettes som president

Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918 i landsbyen Mvezo, død 5. desember 2013 i Johannesburg) var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom.

Kilder: Wikipedia

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse