Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 april 2019 02:00
Del på Facebook
Mytteriet på Bounty. By The original uploader was 4tilden at German Wikipedia (NMM) [Public domain], via Wikimedia Commons
Mytteriet på Bounty. By The original uploader was 4tilden at German Wikipedia (NMM) [Public domain], via Wikimedia Commons

1789: Historiens mest berømte mytteri fant sted om bord i HMS «Bounty». Det britiske handelsskipet var på vei hjem fra Tahiti med en last brødfrukter da mytteristene, ledet av førstestyrmann Fletcher Christian, tok kapteinen til fange. Opprørerne etterlot kaptein William Bligh og 18 av hans lojale menn i en lettbåt i rom sjø, før de flyktet videre med skipet. Fletcher Christian er senere blitt en sterkt romantisert skikkelse, fremstilt på film av både Errol Flynn, Clark Gable, Marlon Brando og Mel Gibson. Virkelighetens Christian var trolig atskillig vanskeligere å like. Blant annet skal han og de andre mytteristene ha fart brutalt fram mot de innfødte på øya Tubai. Det vites ikke med sikkerhet hvordan Christian døde, men en tradisjon forteller at han ble drept i et slagsmål med noen av de mannlige innfødte på Pitcairnøyene.

1945: Benito Mussolini og hans elskerinne Clara Petacci ble pågrepet og skutt av italienske partisaner. Paret var på flukt mot den sveitsiske grensen da de ble stanset og gjenkjent av en patrulje. Partisanene skal ha tilbudt Petacci fritt leide da paret ble anholdt. I stedet valgte hun å bli hos elskeren, og forsøkte å beskytte ham med sin egen kropp da han ble skutt. Dagen etter ble likene deres hengt opp til allmenn beskuelse og forakt utenfor en bensinstasjon på plassen Piazzale Loreto i Milano. Clara Petacci hadde bakgrunn fra overklassen i Roma. Den australske historikeren Richard Bosworth skriver i boka «Claretta – Mussolini’s last lover» at hun hadde sendt fanpost til Mussolini fra hun var i 14-årsalderen. Det intime forholdet mellom henne og den 28 år eldre diktatoren skal ha oppstått i 1932, da Petacci var 20 år gammel.

2001: Den amerikanske milliardæren Dennis Tito ble historiens første romturist da han lot seg utskyte som betalende passasjer om bord i det russiske romskipet Sojus TM-32. Ferden varte i nesten åtte døgn og brakte Tito 128 ganger rundt jordkloden. Ifølge Wikipedia skal han ha betalt ca. 20 millioner dollar for turen. Tito er utdannet ingeniør, og arbeidet en periode for NASA. Pengene sine har han tjent som leder av et kapitalforvaltningsselskap. Han har motsatt seg betegnelsen «romturist», og anmodet om å bli titulert som «uavhengig forsker». Dennis Tito var en periode assosiert med det såkalte «billionaire space race» – milliardærenes romkappløp. I 2013 lanserte han en plan om å sende en bemannet ekspedisjon til Mars innen utgangen av 2018. Prosjektet forutsatte imidlertid støtte fra NASA, noe det ikke har fått. Titos romprosjekt skal inntil videre være stilt i bero.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse