Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 april 2019 02:00
Del på Facebook
Reichsführer-SS Heinrich Himmler på inspeksjon i 1936 i fangeleiren Dachau. Bundesarchiv, Bild 152-11-12 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons
Reichsführer-SS Heinrich Himmler på inspeksjon i 1936 i fangeleiren Dachau. Bundesarchiv, Bild 152-11-12 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

1945: Amerikanske styrker befridde konsentrasjonsleiren Dachau. Leiren var blitt opprettet på et gammelt industriområde nord for München i 1933, som den første av Hitler-Tysklands konsentrasjonsleirer. Ifølge Wikipedia var Dachau opprinnelig ikke en utryddelsesleir, men et fengsel for politiske fanger. Likevel ble leiren en prototyp for alle nazistenes senere konsentrasjonsleirer. Dachaus egne arkiver oppgir at 206.206 fanger var innskrevet i leiren i løpet av de 12 årene den var i virksomhet, hvorav 31.951 døde. Etter krigen ble leiren først tatt i bruk som fengsel for krigsforbrytere, senere som flyktningleir. En avdeling amerikanske soldater var stasjonert i den tidligere SS-garnisonen på stedet helt fram til 1973, da U.S. Army trakk seg ut og overlot bygningene til bayerske myndigheter.

1968: «Hair» hadde premiere på Broadway. Hippiemusikalen skapte storm i konservative kretser med sitt uvørne språk, sin ublu omgang med nakenhet og narkotika, sitt antimilitaristiske budskap og sin respektløse behandling av det amerikanske flagget. Likevel gikk forestillingen over 1750 samfulle kvelder på Broadway, og over nesten 2000 kvelder i London året etter. Historien var skrevet av skuespillerne James Rado og Gerome Ragni. Figurene var delvis basert på forfatterne selv, og delvis på folk de kjente fra hippiemiljøet i New Yorks East Village. Musikken var ved canadieren Galt MacDermot. Kritikerne var stort sett samstemte i sin begeistring for musikalen, med et hederlig unntak for anmelderen i Variety, som kalte showet «sykt». «Hair» ble filmatisert i 1979 i regi av Milos Forman.

2014: Den britiske skuespilleren Bob Hoskins døde i London, 71 år gammel. Hoskins fikk sitt store gjennombrudd i 1978 med TV-serien «Pennies From Heaven», der han spiller en omreisende salgsmann (av noteark til populærmelodier) som anklages for seksualmord. Serien var skrevet av forfatteren Dennis Potter og ble også vist på NRK. Med sin genuine aura av britisk arbeiderklasse ble Hoskins raskt en folkefavoritt i hjemlandet. Blant hans mest minneverdige prestasjoner på filmlerretet var rollene som London-gangster i «The Long Good Friday» (1980) og privatsjåfør for en luksusprostituert i «Mona Lisa» (1986). Sistnevnte skaffet ham en Oscar-nominasjon i kategorien for beste skuespiller. Bob Hoskins trakk seg tilbake fra offentligheten i 2012, etter at han var diagnostisert med Parkinsons sykdom.

(©NTB)

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse