Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Karl XII av Sverige. Foto: Wikipedia
Karl XII av Sverige. Foto: Wikipedia

1718: Karl XII falt under beleiringen av Fredriksten festning i det nåværende Halden. Kongen døde momentant da han ble truffet av et prosjektil i tinningen mens han inspiserte skyttergravene utenfor festningen. Hendelsen brakte tankene hen på reglementet til den karolinske hæren, der det ifølge historikeren Peter Englund het at «ingen kula träffar människan utan att det är Guds vilja». Det stoiske credoet skal ha blitt innprentet soldatene til støtte for armeens ekstremt offensive taktikk på slagmarken. Karl XIIs soldater hadde ordre om å alltid rykke fremad, også under tung beskytning fra fienden. Det spekuleres fortsatt over hvor «kulan» som felte svenskekongen kom fra. Mange har ment den skrev seg fra en slags haglladning for kanoner (såkalt kardesk eller drueskudd) som var utskutt fra den norske festningen.

1885: Hans Jægers roman «Fra Kristiania-Bohêmen» ble beslaglagt av politiet, bare en time etter at den kom fra trykkeriet. Årsaken var romanens påstått blasfemiske og utuktige innhold. I rettssaken som fulgte ble Jæger idømt 60 dagers fengsel for «blasfemi og krænkelse af blufærdighed og sædelighed». Affæren kostet ham dessuten jobben som stortingsstenograf. Året etter ble Jæger dømt på ny, etter å ha forsøkt å selge et mindre opplag av romanen i Sverige under tittelen «Julefortællinger af H. J.».Også Jægers omsvøpsløse selvbiografi i tre bind, utgitt i årene 1893 til 1903, ble inndratt over hele Norden. Mot slutten av sitt liv skrev Jæger: «Jeg vet ikke hvordan det er at være en slyngel. Men jeg vet hvordan det er at være et rettænkende menneske, og det er forfærdelig.»

1930: Filmen «Intet nytt fra Vestfronten», basert på Erich Maria Remarques roman av samme navn, ble totalforbudt i Tyskland. Den mørke historien om soldatenes lidelser ved fronten under 1. verdenskrig sto i skarp kontrast til nazibevegelsens glorifisering av soldatlivet. Før forbudet ble vedtatt hadde SA sabotert visningene av filmen etter alle kunstens regler, blant annet ved å slippe stinkbomber og hvite mus i kinosalene. Pøbelen hadde også gått til fysisk angrep på publikum. «Intet nytt fra Vestfronten» var bannlyst i Tyskland helt fram til Hitler-regimets fall i 1945. I USA slo den derimot svært godt an, og ved Oscar-utdelingene i 1930 var filmen nominert til fire priser. Den vant to av dem, for beste film og beste regi.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse