Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1634: Dorothe Engelbretsdatter ble født i Bergen. Engelbretsdatter regnes som Norges første kvinnelige forfatter, og var en av 1600-tallets mest populære salmediktere i Norden. Ludvig Holberg omtalte henne som «Den største Poetinde som de Nordiske Riger have haft.» Hennes hovedverk «Siælens Sang-Offer» (1678) skal ha kommet ut i sju opplag i forfatterens levetid, og ytterligere 17 etter hennes død. I 1685 ga hun ut diktsyklusen «Taare-Offer», basert på historien om Maria Magdalena. Mest kjent av tekstene hennes er «Aftensalme», som også er en gjenganger i moderne salmebøker. Dorothe Engelbretsdatter døde i Bergen i 1716, 82 år gammel. Hun er gravlagt i Bergen domkirke.

1969: Studenten Jan Palach brente seg selv til døde i sentrum av Praha, i protest mot Sovjetunionens okkupasjon av Tsjekkoslovakia. Sovjetrusserne hadde rykket inn i landet i august året før for å stanse den liberale reformprosessen som var kommet i stand under ledelse av Alexander Dubček, og gikk under betegnelsen Praha-våren. 16. januar 1969 tente 20-årige Jan Palach på seg selv foran Nasjonalmuseet på Wenzelsplassen i Praha. En trikkefører klarte delvis å slukke flammene ved å kaste frakken sin over ham, men Palachs skader var så omfattende at han døde tre dager senere. Studentens begravelse 24. januar utviklet seg til en massedemonstrasjon mot det sovjetiske regimet. Et monument er senere reist på åstedet for Palacs protesthandling.

1979: Sjah Muhammed Reza Sjah Pahlavi og hans familie flyktet fra Iran, etter at sjahens herredømme var blitt veltet av revolusjonære krefter. Sjahen hadde sittet på den iranske keisertronen siden han arvet den etter sin far i 1941. Etter flukten dro han i eksil, blant annet i Mexico og Marokko, før han under tvil ble innvilget et kort opphold i USA av president Carter for å få behandling for sin kreftsykdom. Carters gest til sjahen skal ha bidratt til å utløse gisselkrisen i Iran i november 1979, da 66 amerikanske borgere ble holdt fanget av det nye iranske regimet. Etter oppholdet i USA bodde sjahen en kort periode i Panama, før han reiste videre til Egypt. Han døde i Kairo 27. juli 1980.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse