Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1820: Anne Brontë ble født i Haworth. Anne var den yngste av tre romanskrivende søstre som satte dype spor i britisk litteratur i det 19. århundre. Hun er trolig også den av de tre som har vært minst påaktet av ettertiden. Mens eldstesøster Charlotte vant verdensberømmelse med «Jane Eyre», og Emily gjorde det samme med «Wuthering Heights», har Annes romaner «Agnes Grey» (1847) og «The Tenant of Wildfell Hall» (1848) vært lite lest utenfor Storbritannia. I nyere tid har bøkene hennes imidlertid vært gjenstand for fornyet interesse, ikke minst i hjemlandet. Anne Brontë døde 29 år gammel av tæring under et opphold i Scarborough, 11 mil fra fødebyen, i 1849. Hun er derfor den eneste av de tre forfatterne som ikke er gravlagt i Haworth. Brontë-søstrenes hjem i West Yorkshire er i dag en populær turistattraksjon.

1912: Robert F. Scott og fire av hans ekspedisjonsmedlemmer nådde Sydpolen – bare for å oppdage at Roald Amundsen hadde nådd fram 33 dager før dem. «The worst has happened,» skriver Scott i dagboka. «All the day dreams must go.» Situasjonen ble ikke lysere av at en 1300 kilometer lang tilbakeferd til fots lå foran Scott og mennene hans. «Great God!» fortsetter Scott i notatene sine. «This is an awful place.» Ekspedisjonen fikk tatt et gruppebilde av seg selv på polpunktet ved hjelp av en improvisert selvutløser. Bildet viser fem frostherjede ansikter uten smil. To av ekspedisjonsmedlemmene falt fra og døde under marsjen tilbake. De øvrige tre – blant dem Scott selv – slo leir for siste gang 19. mars, ca. 18 kilometer fra et depot som kunne ha reddet livene deres. Levningene av de tre mennene ble funnet i november samme år.

1991: En koalisjonsstyrke ledet av USA startet invasjonen av Irak under kodenavnet Operation Destert Storm. Norge deltok i operasjonen med bl.a. kystvaktskipet KV «Andenes» og et feltsykehus på land. Golfkrigen skulle bli den første i historien som kunne følges direkte av millioner av fjernsynsseere gjennom TV-stasjonen CNN. Sendingene var til dels sterkt farget av amerikansk propaganda, ikke minst representert ved de show-lignende pressekonferansene til general Norman Schwarzkopf. De allierte tapene under krigen var offisielt 343 soldater. Tallet på irakiske falne ble estimert til mellom 30.000 og 150.000. Samme dag som invasjonen begynte, døde Kong Olav på Kongsseteren i Oslo, og kronprins Harald ble Kong Harald V.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte