1869: Russeren Dimitrij Mendelejev presenterte periodesystemet for sine kjemikerkolleger i St. Petersburg. Mendelejevs nyvinning var et klassifikasjonssystem for grunnstoffer, en idé som han ifølge eget utsagn hadde fått i drømme. Systemet gikk ut på at de 63 naturlige grunnstoffene som var kjent på Mendelejevs tid (mot dagens 92) ble organisert etter masse og kjemiske egenskaper. Forutseende nok la Mendelejev inn åpne plasser i tabellen for grunnstoffer som han antok ville bli oppdaget senere. I dag sorteres ikke lenger grunnstoffene etter masse, men etter antall elektronskall i atomet. Den grunnleggende utformingen av periodesystemet er likevel den samme.
1945: Allierte styrker inntok Köln i det vestlige Tyskland. Soldatene marsjerte inn i en by hvor sentrumsbebyggelsen var nesten utslettet, og 95 % av innbyggerne enten var evakuert eller omkommet. Köln ble utsatt for hele 262 allierte luftangrep under av 2. verdenskrig. Verst gikk det natten til 31. mai 1942, da mer enn 1000 bombefly angrep byen i et tokt som bar kodenavnet «Operation Millennium». Ved krigens slutt hadde om lag 20.000 sivile kölnere mistet livet i bombingene. Mer enn 90 % av bykjernen var rasert. At den berømte Kölnerdomen ennå sto, skal ha hatt sammenheng med at den var et nyttig landemerke for bombeflyene å navigere etter, og derfor ble forsøkt spart. Ifølge tysk Wikipedia ble katedralen likevel truffet av 70 bomber i løpet av krigen. Rehabiliteringen av Kölnerdomen var ferdig i 1956.
1984: Britiske kullgruvearbeidere gikk til streik, og en av de bitreste arbeidskonfliktene i Storbritannia i det 20. århundre begynte. Bakgrunnen for streiken var en erklæring fra Margaret Thatchers konservative regjering om at den statlig subsidierte kullindustrien i landet skulle avvikles. Streiken varte i tolv måneder, og sådde dyp splid i den britiske befolkningen. For gruvearbeiderne ble den likevel resultatløs. Konflikten endte med knusende nederlag for de streikende, og for deres mektige fagforening National Union of Mineworkers (NUM). På sikt førte den også til at fagforeningenes innflytelse i det britiske samfunnet ble sterkt svekket. Storstreiken i 1984–85 ble den siste i Storbritannias kullindustri.
(©NTB)