Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

321: Keiser Konstantin I erklærte at søndag skulle være offisiell hviledag i hele det romerske imperiet. Under Konstantins keiserdømme ble kristendommen den dominerende religionen i Romerriket, noe som blant annet kom til uttrykk i mynter med kristne symboler og forbud mot korsfestelse. Keiseren hadde selv vært vitne til kristenforfølgelsene under sine forgjengere Diokletian og Galerius. Det er blitt hevdet at han lot seg imponere av de kristnes kampvilje, og av den grunn ivret etter å rekruttere dem som støttespillere for imperiet. Historikerne har imidlertid vært mer i tvil om hvorvidt keiseren selv var troende.

1816: 15 mennesker omkom i et kvikkleireskred i Tiller utenfor Trondheim. Skredet skal ha gått ved halv seks-tiden om ettermiddagen, da et jordstykke på 500 mål satte seg i bevegelse «med et knall som et kanonskudd», ifølge beretningen til sognets prest. Jordmassene fløt på den underliggende kvikkleiren og ut i Nidelva nedenfor, før de sprengte seg videre oppover på motsatt bredd. Folk og hester som befant seg på elveisen nedenfor raset «fikk en grusom død», skriver sognepresten. Også Tiller kirke, som var oppført ti år tidligere, gikk med i raset. En dødelig strøm av vann, leire, is og tømmer fulgte deretter Nidelvas løp i retning Trondheim. Forfatteren Arvid Møller opplyser i boka «Den farlege naturen» at streng kulde og lav vannføring i elva trolig reddet Trondheim sentrum fra å bli rammet av katastrofe.

1999: Filmregissøren Stanley Kubrick døde av hjertestans i sitt hjem utenfor London, 70 år gammel. Kubrick har ry som en av de mest perfeksjonistiske filmskaperne verden har sett. Han sørget for å ha en finger med i så godt som alle aspekter ved filmproduksjonen, og var beryktet blant skuespillere for sine utallige tagninger. Under innspillingen av «The Shining» (1980) skal Scatman Crothers, i rollen som den synske kokken, ha spilt en enkelt scene mellom 60 og 70 ganger før regissøren var fornøyd. Kubrick var nettopp i mål med opptakene til «Eyes Wide Shut» da han døde. Av hans øvrige filmer kan nevnes «Lolita» (1962), «Dr. Strangelove» (1964), «2001: A Space Odyssey» (1968) og «A Clockwork Orange» (1971). Kubrick fikk også tilbud om å lage «The Exorcist» (1973), men takket nei. I stedet ble det William Friedkin som fikk jobben med å regissere skrekkfilmklassikeren.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse