Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Jan Emblemsvåg, professor NTNU
Ytring
23 april 2024 11:45
Del på Facebook
Skjermdump fra Sunnmørsposten med kronikkforfatter Johann Roppen, professor ved Institutt for journalistikk, Høgskulen i Volda. Professor Jan Emblemsvåg følger opp med nok et tilsvar i denne diskusjonstråden som i hovedsak handler om kjernekraft.
Skjermdump fra Sunnmørsposten med kronikkforfatter Johann Roppen, professor ved Institutt for journalistikk, Høgskulen i Volda. Professor Jan Emblemsvåg følger opp med nok et tilsvar i denne diskusjonstråden som i hovedsak handler om kjernekraft.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I et nytt innlegg forsøker Johann Roppen å gjennomgå mine svar på hans påstander, men han legger bare fortolkninger i mine utsagn som ikke er reelle. Her er noen eksempler.

Grunnen til at jeg tok tallene angående lobbyering fra EU er at man i Norge ikke har en slik oversikt. Å tro at Norge har mer lobbyering på nukleære teknologier er lite sannsynlig. Problemet med mye av det Roppen skriver er en rekke utsagn som ikke henger sammen eller som ikke lar seg diskutere fordi det er en synsing. Når vi ikke har et register over lobbyorganisasjoner i Norge – hvordan skal vi vite hvem som driver lobbyering for kjernekraft i Norge? Man kan selvsagt krype ned i et retoriske gjørmebad med synsing, men det er lite konstruktivt. Derfor svarer jeg ikke direkte på spørsmål som ikke lar seg svare direkte på. Jeg skriver det jeg vet.

Annonse
Annonse

Tallene angående arbeidsplasser finner Roppen i denne linken, så må man selvsagt tilpasse tallene til norske forhold og det blir forklart hvordan.

Ole Reistad jobber faktisk i det prosjektet jeg leder (NuProShip I) på vegne av DNV. Han driftet en forskningsreaktor og ikke et kjernekraftverk, og det er en vesentlig forskjell.

Roppen henviser til Mycle Schneider Consulting som lager en rapport på rundt 500 sider hvert år om kjernekraftindustrien. På Facebook henviser han til dette intervjuet med Schneider som en god kilde til informasjon. Intervjuet viser med klarhet nivået.

Schneider sier der at "We have had actually an increasing capacity that generates less". Om han vet det er umulig å si, men en viktig del av realitetene er at mange kjernekraftverk har blitt tvunget til å endre produksjonspolitikk fra grunnlast til lastfølging. Det medfører at produksjonen går ned selv om kapasitetene er de samme.

Enda verre er hans forsøk på å så tvil rundt oppstart av kjernekraftverk der han sier "To my knowledge, the only time that a closed nuclear power plant has been restarted was in Armenia, after the two units had been closed [in 1989] after a massive earthquake. " Han redder seg med å si at 'to my knowledge'. Når han kan publisere rundt 500 sider i året om kjernekraftindustrien og han ikke vet at man i Japan har restartet sju reaktorer da han ble intervjuet, så sier det mye om kvaliteten på de 500 sidene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Slik kan vi fortsette, men jeg ser ikke noe poeng i det.

Debatt-tråd

Atomkremmeriet: Atomkraftverk på kvart nes? - Johann Roppen, Sunnmørsposten – 21. mars 2024
Tilsvar fra professor Jan Emblemsvåg – KSU.NO – 26.mars 2024

Tilsvar fra professor Johann Roppen – KSU.NO – 05. april 2024

Tilsvar fra professor Jan Emblemsvåg – KSU.NO – 07. april 2024

Tilsvar fra professor Johann Roppen – KSU.NO – 19. april 2024

Tilsvar fra professor Jan Emblemsvåg – KSU.NO – 23. april 2024

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse