Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1853: Klaverfabrikken Steinway & Sons ble etablert i New York. Grunnleggeren var tyskeren Heinrich Engelhardt Steinweg, en snekker som hadde begynt i lære hos en orgelbygger i 1820-årene. Han var for lengst en erfaren pianomaker da han emigrerte til USA med familien i 1851 og tok navnet Steinway. I løpet av 1860-årene var Steinway blitt den ledende pianofabrikken i USA, med en europeisk produksjonsavdeling i Hamburg. Steinway & Sons har lenge hatt ry som det beste flygelmerket i verden. I et takkebrev til fabrikken i 1883 skrev komponisten og Steinway-kunden Franz Liszt: «Det nye flygelet er et glitrende mesterverk i styrke, klang, syngende kvalitet og fullkomment harmoniske effekter.» Steinway & Sons garanterer at klangen er eksakt den samme i Hamburg- og New York-bygde flygler. Feinschmeckere hevder likevel at det er mulig å høre forskjell.

1933: Det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP ble Tysklands suverent største parti ved riksdagsvalget, med 43,9 % av stemmene. Partiets oppslutning hadde økt med nesten elleve prosentpoeng fra valget i november året før. Noe av bakgrunnen for det sterke valgresultatet var Riksdagsbrannen få dager tidligere, og det påfølgende vedtaket av Riksdagsbrannforordningen. Forordningen satte sentrale borgerrettigheter ut av funksjon og ga regimet hjemmel til å fengsle og forfølge politiske motstandere. Verst gikk det ut over kommunistene, som hadde fått skylden for brannen i Riksdagen. For Hitler og hans bevegelse var valget i 1933 et viktig skritt på veien mot etableringen av ettpartistat og diktatur. 17 dager etter valget ble Tysklands første konsentrasjonsleir åpnet ved middelalderbyen Dachau i Bayern.

2015: Landsbyen Capracotta i Italia ble rammet av det største kjente snøfallet i historien. Ifølge Guinness rekordbok skal det i løpet av 24 timer ha falt 256 centimeter over den arme byen, som var fullstendig begravd under snømassene. Rekorden for størst snøfall i løpet av et år tilhører Paradise ved Mount Rainier i den amerikanske delstaten Washington. I perioden fra 19. februar 1971 til 18. februar 1972 falt det ikke mindre enn 31,1 meter snø på stedet. Det høyeste sesonggjennomsnittet er målt i japanske Sukayu Onsen, der man må belage seg på at det faller 17, 6 meter snø årlig. Samme sted innehar også den nasjonale rekorden for snødybde på værstasjoner godkjent av Japans meteorologiske institutt. 26. februar 2013 kunne Sukayu Onsen skilte med 566 cm meter snø.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse