fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 mars 2020 22:17
Nå tror jeg at vi har fått de hjemlene vi trenger, sier tatsminister Erna Solberg (H) etter at Stortinge ble enige om en egen lov for å håndtere koronakrisen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Nå tror jeg at vi har fått de hjemlene vi trenger, sier tatsminister Erna Solberg (H) etter at Stortinge ble enige om en egen lov for å håndtere koronakrisen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) tror regjeringen har fått fullmaktene den trenger fra Stortinget, selv om kriseloven er strammet kraftig inn.

Regjeringens forslag til krisefullmaktslov, som ble lagt fram på torsdag, fikk krass kritikk av jusseksperter for å gi regjeringen alt for vide fullmakter. Loven som Stortinget samlet seg om lørdag, er kraftig strammet inn.

– Det var ikke et forsøk på statskupp, det var et forsøk på å få hverdagen til folk til å fungere. Nå tror jeg at vi har fått de hjemlene vi trenger, sa Solberg etter at Stortinget hadde stemt over loven første gang lørdag.

– Vi skal ikke ha mer fullmakter enn nødvendig eller lengre enn nødvendig, sier justisminister Monica Mæland (H).

Koronaloven gir regjeringen fullmakt til å gjøre endringer i 62 nærmere spesifiserte lover. Det er regjeringen selv som har spilt inn de 62 lovene, men verken Solberg eller Mæland kan love at de har tenkt på alt.

– Det kan være vi må komme tilbake til Stortinget med andre lover, sier Solberg.

– Grundig arbeid

Justisministeren vil ikke være med på at regjeringen hadde gitt Stortinget et dårlig forslag å jobbe med. Departementet tok utgangspunkt i en utredning om en egen beredskapshjemmel, som var ute på høring i fjor, men ikke politisk behandlet.

– Dette er et resultat av et raskt, men jeg mener også grundig arbeid. Vi har et embetsverk som er veldig dyktige og dyktige politikere som har kommet til en enighet, sier hun.

Solberg tilføyer imidlertid at de ikke ville gjort det på denne måten om det ikke var krise.

Regjeringen mener loven er nødvendig for raskt å kunne endre Nav-regelverket, slik at folk kan få utbetalt dagpenger og ytelser i tråd med krisevedtakene Stortinget har gjort den siste uka.

Men også regler for regnskapsinnlevering, generalforsamlinger, saksbehandlingsregler og pasientrettigheter kan bli endret med grunnlag i loven, ifølge Solberg og Mæland. Det kan også bestemmelser i arbeidsmiljøloven, men regjeringen understreker at partene i arbeidslivet vil bli tatt med på råd.

Loven skal bare gjelde i én måned.

– Tidsperspektivet betyr bare at Stortinget må samles flere ganger hvis det er nødvendig. I praksis tror jeg dette er helt i tråd med de behovene vi hadde, sier Erna Solberg lørdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hva vi står overfor, om vi trenger én, tre eller seks måneder vet vi ikke. Men vi lever godt med dette. Så må vi komme tilbake til tidsperioden, sier Mæland.

Lokale bestemmelser

Justisministeren ble spurt om hun vil bruke denne fullmakten til å gripe inn overfor kommuner som har laget sine egne lokale bestemmelser i forbindelse med koronakrisen, for eksempel karanteneordninger eller innreiseforbud.

– Hvis det blir nødvendig, kan vi komme til å gjøre det, men vi er ikke der ennå. Vi leter etter andre løsninger, sier Mæland og påpeker at selv om kommunenes egne regler er laget for å beskytte egne innbyggere kan det skade arbeidsplasser og regionene.

– FHI sier at lokale regler ikke virker etter hensikten. Flere departementer jobber med hvordan vi skal håndtere dette. Jeg hadde håpet vi fikk endringer etter oppfordringen jeg gikk ut med i går. Vi forsøker å løse dette i samarbeid med kommunene.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ja, uten tvil, Romsdalsaksen er både klokest, sikrest, og det beste fremtidsrettede oversjøiske prosjektet for samtlige brukere, også utenom Molde, ...
Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske ...
Om du tenker på miljøet stemmer du selvfølgelig  ikke FRP . Fra FRP sitt partiprogram . lite overlatt til "folket" og ...
Om det er viktig i anleggsfasen er det tydeligvis totalt uinteressant med tanke på trafikken som skal gå på den ...
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 16 comments
  • Lars Svein Valderhaug 9 comments
  • Roy Gravdehaug 7 comments
  • Ronny Osvoll 6 comments
  • Rolf Erik Pedersen 5 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte