Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 april 2020 20:59
Del på Facebook
Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) er ikke sikker på at personvernet er godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen og vil ikke laste den ned. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) er ikke sikker på at personvernet er godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen og vil ikke laste den ned. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentantene Solveig Schytz (V) og Åshild Bruun-Gundersen (Frp) er ikke sikre på at personvernet er godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen.

Schytz, som er regjeringspartiet Venstres justispolitiske talsperson, er kritisk til smittesporingsappen. Hun mener at appen burde hatt en åpen kildekode.

– Jeg forventer at man kontinuerlig fortsetter å forbedre personvernet og sikkerheten i appen. Ved behandling av dataene den samler inn, må det vurderes om kildekoden kan åpnes på et senere tidspunkt, og når og hvordan vi kan ta i bruk europeiske standarder og andre internasjonale løsninger som straks er klare, sier hun.

Hun uttalte seg om dette først til Aftenposten.

Frp-politikere advarer

Frps Christian Tybring-Gjedde er skeptisk til appen, og partiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen advarer folk mot å ta den i bruk.

– Når myndighetene i krisetider ber oss om å ofre deler av personvernet vårt, må vi være ekstremt forsiktige med hva vi godtar. Vi risikerer at politikk som blir vedtatt nå, blir med oss etter krisen, sier hun til TV 2.

Bruken av appen er frivillig. Alle persondata blir slettet etter 30 dager, og brukerne kan når som helst slette sine personopplysninger, de kan også slette selve appen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Appen som ble lansert torsdag, skal hjelpe norske kommuner med smittesporing, og den kan varsle brukeren av appen om han eller hun har vært i nærheten av personer smittet av koronaviruset.

I appen samles det inn såkalte nærhetsdata og posisjonsdata. Den er utviklet av forskningsinstituttet Simula og Folkehelseinstituttet.

Trosser anbefalinger

Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) mener at smittesporingsapper som samler inn posisjonsdata, opererer i strid med prinsippet om dataminimering, skriver NRK. Rådet anbefaler også at kildekoden bak slike apper bør offentliggjøres.

Også EU-kommisjonen anbefaler at slike apper lagrer informasjonen lokalt. Det har regjeringen valgt å se bort fra.

Under pressekonferansen torsdag sa helseminister Bent Høie (H) at hensikten med appen ikke bare er smittesporing for den enkelte, men også å få bedre kunnskap om smittespredningen i samfunnet.

– Vi ønsker å kunne følge med på effekten av tiltak. Det hadde vi ikke fått hvis vi ikke hadde hatt nasjonal lagring og mulighet til å bruke data på aggregert nivå, sier han til NTB.

Statsråden mener åpen kildekode ville øke sikkerhetsrisikoen ved appen, slik at folk med dårlige hensikter lettere kan misbruke den. I stedet har en uavhengig gruppe «hackere» valgt av IKT Norge fått lov å gå gjennom kildekoden.

Solberg: Også et politisk valg

Torsdag ettermiddag inviterte statsminister Erna Solberg (H) til en ny nasjonal dugnad for å hindre videre smitte av koronaviruset gjennom å laste ned smittesporingsappen. Hun understreket at det også for stortingsrepresentanter er frivillig å laste den ned, men oppfordret alle til å laste den ned.

– Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned denne appen. At man vil ha lengre tid med inngripende andre tiltak, blir jo selvfølgelig også et politisk valg for dem som velger å ikke bruke dette, sa Solberg.

Plikt til å dele informasjon

Høie oppfordret personer som ikke laster ned appen, til å ha en liten notisbok hvor de noterer ned alle de er i kontakt med.

– Det var sagt med et glimt i øyet, men med en alvorlig undertone, sier Høie, som påpeker at det kan være vanskelig å huske hvem man har vært i kontakt med.

– Du har plikt til å oppgi nærkontakter dersom du er smittet. Men det å bruke dette verktøyet, det har vi ikke vurdert å være en plikt, påpeker han.

Høie opplyser at de ikke har gjort juridiske vurderinger av om appen kunne gjøres obligatorisk etter smittevernloven.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse