Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 juli 2020 12:51
Del på Facebook
Dødsstraffmotstandere demonstrerte mandag i Terre Haute i delstaten Indiana, der Daniel Lewis Lee etter planen skal henrettes med giftsprøyte, nesten 25 år etter at han ble dømt for trippeldrap. Foto: Michael Conroy / AP / NTB scanpix
Dødsstraffmotstandere demonstrerte mandag i Terre Haute i delstaten Indiana, der Daniel Lewis Lee etter planen skal henrettes med giftsprøyte, nesten 25 år etter at han ble dømt for trippeldrap. Foto: Michael Conroy / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs høyesterett gir klarsignal til å gjennomføre de første føderale henrettelsene i USA på 17 år.

Med fem mot fire stemmer forkastet landets øverste domstol tirsdag en ordre fra en lavere rettsinstans om å utsette de planlagte henrettelsene.

Få timer før Daniel Lewis Lee skulle henrettes mandag, slo den føderale distriktsdommeren Tanya Chutkan fast at det fortsatt er juridiske spørsmål som må besvares, og at allmennheten ikke har interesse av en forhastet prosess.

Trump-administrasjonen anket umiddelbart og fikk altså medhold i høyesterett natt til tirsdag. Lees advokater insisterer imidlertid på at henrettelsen ikke kunne gjennomføres etter midnatt amerikansk tid og viser til føderale reguleringer.

Flere planlagte henrettelser

Søndag opphevet en føderal ankedomstol en kjennelse fra fredag, der ofrenes slektninger fikk gjennomslag for at de ville bli utsatt for koronasmitte om de måtte reise for å bevitne henrettelsen, og at saken dermed måtte utsettes.

Den tidligere hvite nasjonalisten Lee, som sitter i det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, er dømt for et trippeldrap i Arkansas i 1996. Han og en medskyldig drepte en våpenhandler, Lees kone og hennes datter.

Han skal etter planen henrettes med giftsprøyte. Ytterligere to henrettelser er planlagt senere i uka.

Motstand

Beslutningen om å gå i gang med henrettelser i føderale fengsler for første gang siden 2003 har møtt sterk motstand fra en rekke hold, særlig midt under koronapandemien. Det føderale fengselsvesenet i USA sliter med et stort antall koronatilfeller blant innsatte. Én koronasmittet innsatt i Terre Haute-fengselet har dødd.

Dødsstraff på føderalt nivå i USA ble gjeninnført i 1988. Siden 2003 har det imidlertid ikke vært noen henrettelser i føderale fengsler, og i 2014 fikk det amerikanske justisdepartementet ordre om å gjennomføre en større utredning av dødsstraff og giftsprøyter som henrettelsesmetode.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse