Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 september 2020 15:12
Hurtigrutens bruk av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen, her avbildet i Hamburg, vekker harme blant flere norske politikere. Foto: Bodo Marks, DPA / NTB scanpix
Hurtigrutens bruk av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen, her avbildet i Hamburg, vekker harme blant flere norske politikere. Foto: Bodo Marks, DPA / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Iselin Nybø (V) vil ha lovendring som følge av Hurtigrutens utleie av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen til filmproduksjonen i Møre og Romsdal.

Næringsministeren svarte onsdag på spørsmål fra Stortinget på om utleien er i tråd med Lov om norsk internasjonalt skipsregister (NIS-loven). Hun understreker at det kan bli aktuelt med en endring av regelverket.

– Jeg mener dagens regelverk viser at NIS-skip ikke kan brukes som hotellskip i norske havner. Men ettersom både Hurtigruten og Sjøfartsdirektoratet i dag har vurdert at et NIS-skip kan ligge i havn og utøve næringsvirksomhet uten å komme i konflikt med reglene, ser jeg nå at regelverket ikke er tydelig nok, sier Nybø i en pressemelding.

– Jeg vil derfor ta et raskt initiativ til en forskriftsendring, slik at det blir enda tydeligere at NIS-registrerte skip ikke kan drive hotellvirksomhet i norske havner, understreker hun.

Hurtigruten politianmeldt

Tirsdag kom både Sjømannsforbundet og Fellesforbundet med en kraftsalve mot Hurtigruten og hevdet at bruken av hurtigruteskipet brøt utlendingsloven ved at skipet fungerer som hotellskip og benytter filippinsk mannskap som har en grunnlønn ned i 29 kroner timen.

Forbundene opplyste da at Hurtigruten nå blir politianmeldt.

«Cowboy-tilstander»

Onsdag reagerer imidlertid flere politikere på bruken av skipet. Til VG sa Frps nestleder Sylvi Listhaug at Hurtigruten burde følt på samfunnsansvaret sitt og brukt norsk mannskap om bord.

– Jeg synes det er utrolig dårlig dømmekraft av Hurtigruten når vi vet at mange norske sjøfolk er permittert i disse dager, sier hun til avisen.

Også Arbeiderpartiets Terje Aasland reagerer. Han beskriver situasjonen som «cowboy-tilstander» og skjønner ikke at Sjøfartsdirektoratet kan ha gitt tillatelse til bruken.

Høyres maritimpolitiske talsperson Tom-Christer Nilsen mener at hvis bruken av skipet er tillatt, er det et smutthull i lovgivningen som må sees nærmere på.

– Ikke hotellskip

Hurtigruten avviste kritikken, og Anne Marit Bjørnflaten, Hurtigrutens direktør for myndighetskontakt, sa i en kommentar til NTB tirsdag at bruken av skipet ligger godt innenfor regelverket, og at Sjøfartsdirektoratet har godkjent bruken.

Hun understreket samtidig at mannskapet om bord er tilbudt lønnsbetingelser på norsk nivå.

Til Dagbladet sier Bjørnflaten at Fridtjof Nansen ikke kan defineres som et hotellskip.

– På et hotellskip er det åpent for hvem som helst å booke seg en lugar. I dette oppdraget har produksjonsselskapet chartret skipet i en kort periode i forbindelse med produksjonen, sier hun og avviser kritikken.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 7 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 7 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 8 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 8 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte