Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 september 2020 15:12
Del på Facebook
Hurtigrutens bruk av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen, her avbildet i Hamburg, vekker harme blant flere norske politikere. Foto: Bodo Marks, DPA / NTB scanpix
Hurtigrutens bruk av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen, her avbildet i Hamburg, vekker harme blant flere norske politikere. Foto: Bodo Marks, DPA / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Iselin Nybø (V) vil ha lovendring som følge av Hurtigrutens utleie av ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen til filmproduksjonen i Møre og Romsdal.

Næringsministeren svarte onsdag på spørsmål fra Stortinget på om utleien er i tråd med Lov om norsk internasjonalt skipsregister (NIS-loven). Hun understreker at det kan bli aktuelt med en endring av regelverket.

– Jeg mener dagens regelverk viser at NIS-skip ikke kan brukes som hotellskip i norske havner. Men ettersom både Hurtigruten og Sjøfartsdirektoratet i dag har vurdert at et NIS-skip kan ligge i havn og utøve næringsvirksomhet uten å komme i konflikt med reglene, ser jeg nå at regelverket ikke er tydelig nok, sier Nybø i en pressemelding.

– Jeg vil derfor ta et raskt initiativ til en forskriftsendring, slik at det blir enda tydeligere at NIS-registrerte skip ikke kan drive hotellvirksomhet i norske havner, understreker hun.

Hurtigruten politianmeldt

Tirsdag kom både Sjømannsforbundet og Fellesforbundet med en kraftsalve mot Hurtigruten og hevdet at bruken av hurtigruteskipet brøt utlendingsloven ved at skipet fungerer som hotellskip og benytter filippinsk mannskap som har en grunnlønn ned i 29 kroner timen.

Forbundene opplyste da at Hurtigruten nå blir politianmeldt.

«Cowboy-tilstander»

Onsdag reagerer imidlertid flere politikere på bruken av skipet. Til VG sa Frps nestleder Sylvi Listhaug at Hurtigruten burde følt på samfunnsansvaret sitt og brukt norsk mannskap om bord.

– Jeg synes det er utrolig dårlig dømmekraft av Hurtigruten når vi vet at mange norske sjøfolk er permittert i disse dager, sier hun til avisen.

Også Arbeiderpartiets Terje Aasland reagerer. Han beskriver situasjonen som «cowboy-tilstander» og skjønner ikke at Sjøfartsdirektoratet kan ha gitt tillatelse til bruken.

Høyres maritimpolitiske talsperson Tom-Christer Nilsen mener at hvis bruken av skipet er tillatt, er det et smutthull i lovgivningen som må sees nærmere på.

– Ikke hotellskip

Hurtigruten avviste kritikken, og Anne Marit Bjørnflaten, Hurtigrutens direktør for myndighetskontakt, sa i en kommentar til NTB tirsdag at bruken av skipet ligger godt innenfor regelverket, og at Sjøfartsdirektoratet har godkjent bruken.

Hun understreket samtidig at mannskapet om bord er tilbudt lønnsbetingelser på norsk nivå.

Til Dagbladet sier Bjørnflaten at Fridtjof Nansen ikke kan defineres som et hotellskip.

– På et hotellskip er det åpent for hvem som helst å booke seg en lugar. I dette oppdraget har produksjonsselskapet chartret skipet i en kort periode i forbindelse med produksjonen, sier hun og avviser kritikken.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse