Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 september 2020 08:23
Del på Facebook
Eksportverdien av sjømat, og særlig laks, var i august lavere enn samme måned i fjor, ifølge Norges sjømatråd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Eksportverdien av sjømat, og særlig laks, var i august lavere enn samme måned i fjor, ifølge Norges sjømatråd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august ble det eksportert sjømat til en verdi av 7,3 milliarder kroner. Det er et fall på 1,2 milliarder, eller 14 prosent, sammenlignet med august i fjor.

– Nedgangen i sjømateksporten i august er et varsel om utfordrende markedsforhold for norsk sjømat som følge av koronapandemien, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Nedgangen skyldes både svekket etterspørsel og at verdien på den norske kronen har styrket seg sammenlignet med tidligere i år, ifølge Norges sjømatråd.

Mindre laks og torsk

Mesteparten av fallet i august er forårsaket av laks og torsk, der eksportverdien er redusert med henholdsvis 764 millioner og 236 millioner kroner.

– Årsaken til lavere etterspørsel er sammensatt, men feriemodus i Europa og redusert restaurantkonsum er noe av forklaringen, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø, i en pressemelding.

Selv om fallet i sjømateksporten ble stort i august, har Norge hittil i år likevel eksportert sjømat for totalt 68,2 milliarder kroner, 781 millioner mer enn i de åtte første månedene av 2019.

To bølger i Kina

I 2019 var Kina det største vekstmarkedet for norsk sjømateksport. Nå opplever Norge et langt tyngre kinesisk marked. I august ble det en volumnedgang på 43 prosent og en verdinedgang på 54 prosent sammenlignet med august i 2019. Hittil i år er nedgangen i lakseeksporten til Kina på 28 prosent i volum og 32 prosent i verdi.

– Det kinesiske laksemarkedet har vært preget av to bølger, først ved utbruddet av covid-19 og deretter i forbindelse med den etter hvert så omtalte hendelsen på et matmarked i Beijing i juni og etterfølgende mediesaker om korona og sjømat, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen.

Hun viser til at det ble funnet koronavirus på et skjærebrett for importert laks i Beijing, noe som gjorde at flere supermarkeder i Kina fjernet laks fra hyllene. Kinesiske og norske myndigheter er likevel enige om at smitten ikke kommer fra norske lakseprodukter.

– Mens den første bølgen påvirket restaurant- og hotellmarkedet, har den andre bølgen hatt en bredere effekt på markedet. Vi forventer at etterspørselen vil ta seg opp igjen utover høsten, sier Braathen.

Nedgang i all norsk eksport

Fiskeriminister Ingebrigtsen sier at utviklingen for sjømat i august må ses i sammenheng med nedgangen i all norsk eksport i andre kvartal. Han viser til at regjeringen blant annet har økt rammene til GIEK, som fremmer norsk eksport gjennom å stille garantier på vegne av staten, med 20 milliarder kroner.

– Senere i høst vil vi lansere en handlingsplan for norsk eksport der vi kommer med flere tiltak rettet mot eksportnæringene, sier Ingebrigtsen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse