Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 september 2020 12:01
Del på Facebook
Trygghet for helse og velferd, arbeid til alle og økt aktivitet og fremtidsrettet vekst, står på kravlisten til Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadja Tajik når finansminister Jan Tore Sanner (H, t.h.) legger fram en ny krisepakke i høst.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Trygghet for helse og velferd, arbeid til alle og økt aktivitet og fremtidsrettet vekst, står på kravlisten til Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadja Tajik når finansminister Jan Tore Sanner (H, t.h.) legger fram en ny krisepakke i høst.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har allerede i høst varslet koronatiltak til tre milliarder kroner, men de rødgrønne vil ha mer penger til kommuner, jobbskaping, helse og klima.

Trygghet for helse og velferd, arbeid til alle og økt aktivitet og fremtidsrettet vekst. Det er overskriften på Arbeiderpartiets krav før finansminister Jan Tore Sanner (H) snart legger fram sin nye krisepakke.

– Krisen er ikke over, selv om det går noe bedre i norsk økonomi, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

Konkret krever hun at regjeringen forlenger ordningen med lavere inngangskriterier for dagpenger, som nå er på 40 prosent ledighet og 0,75 G i inntekt.

– Utbetalingene blir høyere for alle, men særlig for lavtlønte, som også får trygghet for inntekt, sier Tajik.

Hun fremhever behovet for arbeidsmarkedstiltak, studieplasser og lærlingtiltak for å få folk i jobb «så utenforskapet ikke biter seg fast og blir en varig tilstand». Ved utgangen av august er 7,6 prosent av arbeidsstyrken helt eller delvis arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Uro for kommunene

SV har foreslått sin egen trippelpakke med krisetiltak.

Partiet vil ha ti milliarder kroner til kommunene for å demme opp for tapt skatteinngang og motkonjunkturtiltak. SV vil bruke et tilsvarende beløp på å få hjulene i gang igjen i næringslivet og ytterligere ti milliarder på en pakke for å gjøre Norge grønnere gjennom statlige investeringer og økte tilskudd.

Pengene vil SV hente fra oljefondet og gjennom økt skatt for de rikeste.

– Jeg håper vi får en massiv krisepakke for arbeid, velferd og klima, men frykter at regjeringen skal komme med noe som er altfor puslete og ikke tilpasset nivået på krisen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

«Tidlig i høst»

Senterpartiet krevde nylig en kompensasjonsordning for virksomheter med stort omsetningsfall og videreføring av lavmoms på 6 prosent for reiseliv, transport og kultur fra 1. november.

Sp krever vedtaket om å gjeninnføre flypassasjeravgiften fra 1. november stanset, og at løpetiden for kriselån til små og mellomstore bedrifter utvides fra tre til seks år.

Det var i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse nylig at Sanner varslet en egen krisepakke for å møte behov som ikke kan vente til statsbudsjettet for 2021. Budsjettforslaget kommer 7. oktober.

– Vi planlegger nå for en proposisjon som vil komme tidlig på høsten, fordi vi ser noen behov som vi er nødt til å møte også for høsten 2020, sa finansministeren.

Milliarder satt av

Flere nye koronatiltak i høst er allerede varslet fra regjeringen:

* 13. august varslet regjeringen at permitteringsperioden utvides til 52 uker fra 1. november. Tiltaket koster anslagsvis 540 millioner kroner i år og neste år.

* 19. august satte regjeringen av 900 millioner kroner til en ny stimuleringsordning for arrangementer i kultursektoren fra 1. oktober.

* 20. august ble det kjent at en ny milliard settes av for å kompensere inntektstapene i idretten og frivilligheten.

* 25. august bekreftet finansministeren at ordningen med kontantstøtte for bedrifter blir avviklet.

* 27. august ble det klart at regjeringen vil bruke rundt 400 millioner på å forlenge perioden med forhøyet dagpengesats ut året.

* Næringsminister Iselin Nybø (V) har varslet en egen reiselivspakke i høst, med kompensasjon for kriserammede reiselivsbedrifter og penger til omstilling til en ny koronatilpasset hverdag for bransjen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fjern flaskehalsene!
@Terje SundsbøEr det krigen i Ukraina som er årsaka til at Vik til Molde og Breivika til Ørskogfjellet vart lagt I ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fjern flaskehalsene!
De som ikke tror på Møreaksen må i hvert fall starte å tro på at fergeleiet flyttes vekk fra Molde ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fjern flaskehalsene!
@Geir M PunnerudDu uttaler deg for mindretallet.Møreaksen er raskeste vei for flertallet som krysser Romsdalsfjorden på E39. Bare 40% av de som ...
Geir M Punnerud 10 timer siden Fjern flaskehalsene!
Raskeste vei? Lite trolig.  Omvei blir det for dem som IKKE skal til Molde. Og dyrere.
Terje Sundsbø 13 timer siden Fjern flaskehalsene!
Her er et sitat fra en kommentar på RBNett:Bjørn HaukebøFergefri E39 vil være en gamechanger for vår region. Det å ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse