Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
29 september 2020 13:35
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kunne vi avsløre hvor store overføringene fra havbruksfondet blir til laksekommunene for året 2020/21 og Smøla og Aure, med sin offensive satsing på havbruksnæringen får overført henholdsvis nesten 50,5 millioner og 15,4 millioner.

Havbruksfondet gir direkte økonomiske fordeler med å legge til rette for en viktig næring i distriktene i hele landet og mange øremerker disse ekstrainntektene til å legge til rette for nye bedrifter, og økt verdiskaping i sine lokalsamfunn.

Vi har spurt Einar Wikan i Smøla kommune og Ivar Torset i Aure kommune om betydningen av disse midlene for kommunene, hvordan de har vært brukt tidligere og hva de tror om fremtiden og den nye produksjonsavgiften som innføres fra 2022. 

Einar Wikan, Smøla kommune:

Siden avgiften ble innført i 2016 har oppdrettskommunene langs kysten hatt gode inntekter fra oppdrettsnæringen. Smøla kommune er den desidert største oppdrettskommunen i Møre og Romsdal, og er den kommunen som får mest fra havbruksfondet. Smøla har også hatt en formidabel vekst i antall ansatte i oppdrett det siste tiåret, noe som gjenspeiler seg i skatteinngang og omsetting i handel.

I disse «koronatider» er Smøla den eneste kommunen i regionen med positiv skatteinngang.  Bosettingen er også stabil på tross av større dødelighet enn antall fødte.

Smøla har så langt brukt ca 4o mill av tidligere utbetalinger for å legge til rette for nye industriområder ved Vikan Havneterminal.

Det er kommunestyret som vedtar bruk av fondene, og så langt står resten av «pengene på bok». 

Angående fremtidige avgifter tar vi det til etterretning  og fortsette med å sette av penger til gode formål og videre utvikling for lokalsamfunnet.

Einar Wikan. Foto: Steinar Melby / KSU.NOEinar Wikan. Foto: Steinar Melby / KSU.NO

Ivar Torset, Aure kommune:

Vi er selvfølgelig fornøyd med å få tilført midler fra Havbruksfondet. Aure er en oppdrettskommune, og pengene som vi nå får overført kommer ikke som en overraskelse. Vi visste det ville komme penger i oktober, og vi visste også sånn cirka hva vi ville få. Selv om det har vært litt vanskelig å forholde seg til hvordan fordelinga ville bli. Nå er det først i dag vi får kunngjort beløpet fra Nærings- og fiskeridepartementet, men det ser ut som om det blir 10 millioner i 2020, og cirka fem millioner neste år.

Til nå er pengene disponert i et næringsutviklingsfond, slik at midlene kan brukes til næringsutvikling. Politikerne har vært klar på at dette er penger som ikke skal gå til drift. Så regner med at det også nå blir penger som skal disponeres via det kommunale Næringsutviklingsfondet.

Litt for tidlig å si hvordan det vil slå ut med en produksjonsavgift, men det vil etter all sannsynlighet bli mer forutsigbart. Vi ønsker å være en oppdrettskommune, og vi ønsker mer aktivitet. Som vil si at vi også bruker en del midler, for å legge til rette for økt virksomhet.

Ivar Torset. Foto: Aure kommuneIvar Torset. Foto: Aure kommune

Om omleggingingen av havbruksfondet

Vi har også snakket med Henning Torset, gruppeleder for Høyre i Aure, som hilser pengesummen fra havbruksfondet velkommen.

– Vi får nå en velfortjent belønning for å legge til rette for en av Norges viktigste næringer, nemlig havbruksnæringen. Inntektene til havbrukskommunene har de siste årene vært svært variable. Med dagens ordning vil kommunene få stabile og forutsigbare inntekter. Hvis vi ser på hver enkelt kommune, så vil tallene variere. Dette skyldes delvis kommunesammenslåinger, men også at lakseproduksjonen har flyttet seg. Endringer i den relative fordelingen mellom kommuner har uansett ikke noe med endringen som ble vedtatt på Stortinget i vår. Noen kommuner får mer, noen får mindre. Kommunesektoren vil få rundt 3,25 milliarder kroner i inntekter i år og neste år. Det er mer enn den fikk utbetalt i 2018 og 2019, sier han.

– Det ble hevdet at Aure kommune kom til å tape 13 millioner bare i 2020. Nå viser det seg at Aure anslagsvis får 15,4 millioner samlet i for 2020 og 2021. Langt i fra noe ran, men en stabil og forutsigbar inntekt som kommer som en bonus til kommunen. Men dette bør ikke bli noen sovepute. Tallenes tale er klar: Kommunene totalt sett får mer penger i år og neste år, sammenlignet med de to foregående årene. De kan dele 3,25 milliarder kroner, de får omtrent 35 millioner kroner mer å rutte med. Å sammenligne dette med et ran, er rett og slett helt absurd. Tenk deg at du vinner 116 millioner kroner i Lotto. Neste år vinner du 106 millioner kroner. Vi kjenner få som ville vært misfornøyd, eller betegnet dette som et tap, avslutter Henning Torset.

Gruppeleder i Aure Høyre, Henning Torset. Foto: HøyreGruppeleder i Aure Høyre, Henning Torset. Foto: Høyre

Fakta: Inntekter til havbrukskommunene fra oppdrettsnæringen

  • For å drive oppdrett av laks og regnbueørret kreves det tillatelse. Nye tillatelser tildeles fra staten mot vederlag. Tidligere har det variert om kommunene har fått noe av inntektene, og hvor stor andel de i så fall har fått.
  • Havbruksfondet ble opprettet i 2016. -Inntektene til havbruksfondet kommer fra innbetalinger fra oppdrettsaktørene som kjøper vekst, samt fra en avgift på årlig produksjon. Tilbud på vekst er styrt av trafikklyssystemet.
  • Havbruksfondet fordeler kommunesektorens andel av inntekter fra næringen. I 2016–2019 fikk kommunesektoren 80 prosent av salgsinntektene. 
  • Stortinget har bestemt at kommunene får til fordeling en fast sum i 2020 og 2021. I 2020 blir det utbetalt 2,25 milliarder kroner, og i 2021 blir det utbetalt 1 milliard kroner.
  • Kommunene vil fra og med 2022 få 40 prosent av salgsinntektene. I tillegg vil kommunene få inntekter fra en produksjonsavgift. Avgiftssatsen er satt til 40 øre per kilo laks, og er anslått å gi kommunene inntekter på rundt 500 millioner kroner årlig.
  • Inntektene fra Havbruksfondet gir et betydelig tilskudd til kommuneøkonomien for mange oppdrettskommuner. Dette er ekstra inntekter på toppen av ordinære tilskudd og som disponeres fritt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 21 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte