fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 november 2020 14:20
Årets influensavaksine. Takket være omfattende vaksinering – og ikke minst koronatiltak – er det svært få som er blitt smittet av vanlig sesonginfluensa i år. Det sørger for ledig kapasitet på sykehusene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Årets influensavaksine. Takket være omfattende vaksinering – og ikke minst koronatiltak – er det svært få som er blitt smittet av vanlig sesonginfluensa i år. Det sørger for ledig kapasitet på sykehusene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hvis smitten synker, kan koronapandemien ende langt mildere enn en vanlig influensasesong i antall døde og innleggelser. Men det er på grunn av tiltakene.

– Hvis vi er heldige, kan det være at vi ikke vil få flere dødsfall av covid-19 enn vi har i en vanlig influensasesong. Men en del av de dødsfallene vi får av covid-19, vil nok være litt yngre mennesker enn det vi ser i en vanlig influensasesong, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

På denne tiden i fjor ( uke 46 ) var sesonginfluensaen i ferd med å spre seg. Av 4.588 testede hadde 92 fått påvist influensavirus. 17 pasienter var innlagt på sykehus.

I år er situasjonen helt annerledes. 3.517 personer er blitt testet for influensa. Kun to har testet positivt, ifølge FHI. I forrige uke var det null positive prøver. Én pasient er innlagt.

– Så langt er det svært få tilfeller av influensa i Norge. Og hvis det fortsetter slik, så er det en god nyhet. For da vil man ikke ha behov for intensivplasser til influensapasienter. Vi trenger de intensivplassene i reserve hvis det skulle bli mange som blir alvorlig syke av koronaviruset, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Fall i vår

Den lave influensasmitten har mye å si for kapasiteten på sykehusene. I løpet av en vanlig influensasesong er det nemlig mellom 2.000 og 5.000 influensapasienter innlagt på sykehus og over 200 av dem på intensivavdeling.

Da de omfattende koronatiltakene ble innført i mars, fikk også den forrige influensasesongen en brå slutt. Dette har bidratt til at det ikke har dødd flere mennesker enn normalt i 2020, til tross for at vi står midt i en dødelig koronapandemi.

Tvert imot har langt færre dødd eller trengt sykehusbehandling for covid-19 så langt, enn det som er vanlig for sesonginfluensa.

Langt flere innlagt

Sammenligner man for eksempel med influensasesongen 2017/18, som var spesielt hard, er man ikke i nærheten av samme antall innlagte og antall dødsfall for covid-19 så langt.

Totalt er 1.809 pasienter med covid-19 blitt innlagt på norske sykehus, 291 av dem på intensivavdeling, ifølge FHIs siste ukesrapport. 306 er så langt døde

I løpet av influensasesongen i 2017/18 hadde man 5.147 innlagt på sykehus med influensavirus og 379 på intensivbehandling. Faktisk antok FHI at det reelle tallet på innlagte var 7.600. Relativt sett havner færre influensapasienter enn covid-19-pasienter på intensivavdeling.

– 2017/18 var en influensasesong som belastet intensivkapasiteten betydelig, og vi er opptatt av å unngå å få influensa i år med så mange som blir smittet og alvorlig syke som vi hadde den sesongen, sier Stoltenberg.

Over 1.000 døde

Derfor har FHI i år kjøpt inn og distribuert mer influensavaksine enn normalt.

FHI antar at 1.400 døde av influensa i 2017/18. Det er et høyt tall, men slett ikke helt unormalt.

– Når vi sier at det er rundt 1.000 stykker som dør som følge av en sesonginfluensasesong, er det egentlig et statistisk tall. Det er ikke slik at vi alltid har verifisert at det er influensa som forårsaket dødsfallet, men vi ser at i periodene som har hatt stigning i influensa, så har man hatt en høyere dødelighet, understreker helsedirektør Guldvog.

– Ikke smertefritt

Både Guldvog, Stoltenberg og helseminister Bent Høie (H) er veldig tydelige på at vi hadde hatt en langt mer alvorlig situasjon i år uten de inngripende koronatiltakene.

Høie påpeker at influensasesongen 2017/18 viser at man hadde kapasitet til å håndtere en sånn situasjon i seg selv. Men det var altså uten covid-19 i samfunnet.

– Men når influensasesongen er tøff, så er også arbeidsbelastningen på sykehusene våre tøffe. Det er ikke sånn at det er smertefritt. Det er en av årsakene til at vi er så tydelige på vaksinasjon i risikogruppen, for en ønsker ikke å ha den typen ekstra belastning, sier Høie til NTB.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Espen Heitmann 5 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
Tenk litt på denne "en del av Fergefri E39 fra Kristiansand til Trondheim. Et prosjekt der formålet er å knytte ...
Lars Svein Valderhaug 8 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
Rasmussen, dersom du kastar eit raskt blikk ned på kartet, og brukar nokre sekund på å la dei små grå ...
Lars Svein Valderhaug 9 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøEg har kasta bort nok tid på deg, Sundsbø. Farveeel!
Lars Svein Valderhaug 11 timer siden Krev fylkeskommunen ut av Møreaksen!
👍👏
Lars Svein Valderhaug 11 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje Sundsbø«Om du mener at Fannefjordtunnelen forsvinner om Romsdalsaksen bygges, så vil nok mange på strekningene Molde - Åndalsnes bli motstandere ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugNei, trafikktellingene bekrefter tidligere resultat – størstedelen av fjordkryssingen er lokal trafikk. Og dette er ikke særskilt for Romsdalsfjorden, det ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 73 comments
  • Lars Svein Valderhaug 46 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte