fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 januar 2021 13:08
En flypassasjer som har kommet fra utlandet, lar seg koronateste på Bergen lufthavn Flesland. Bildet er tatt i fjor høst. Foto: Eivind Senneset / NTB
En flypassasjer som har kommet fra utlandet, lar seg koronateste på Bergen lufthavn Flesland. Bildet er tatt i fjor høst. Foto: Eivind Senneset / NTB

Selv om det er blitt obligatorisk med koronatest når man kommer med fly fra røde land, drar 40 prosent rett fra Gardermoen uten å teste seg.

På Gardermoen har rundt 4 av 10 passasjerer som har ankommet etter at det ble innført obligatorisk testing 2. januar, latt være å teste seg på den gratis teststasjonen på flyplassen, ifølge tall NTB har fått fra Ullensaker kommune.

3. januar var dagen med lavest andel som testet seg. Da valgte 53 prosent av passasjerene å dra videre uten å ta koronatest.

VG har også gått gjennom disse tallene, og skriver at over 6.200 personer droppet å teste seg på flyplassen etter å ha kommet fra utlandet i perioden 2.–7. januar.

Testandelen går opp

Regelen om obligatorisk testing går ut på at alle som ankommer, må teste seg i løpet av 24 timer. Regjeringen skriver at testingen «som hovedregel skal skje ved grensestasjonene», men passasjerene står fritt til å teste seg i kommunen de kommer til i stedet.

Det hører med til historien at det har vært lange køer for å teste seg på Gardermoen etter at testkravene ble skjerpet, og at flere derfor kan ha valgt å teste seg i hjemkommunen i stedet.

Selv om mange dropper test på flyplassen, viser også statistikken at andelen som tester seg på flyplassen, har gått kraftig opp etter at de nye kravene ble innført.

Før reglene om obligatorisk testing kom 2. januar, testet om lag 20 prosent av de reisende fra utlandet seg på Gardermoen. Etter at obligatorisk testing ble innført, har i snitt rundt 60 prosent testet seg, opplyser Ullensaker kommune.

På det meste, 5. januar, testet 74 prosent av passasjerene seg.

Flere tester i Trondheim og Stavanger

Tall fra andre store flyplasser i Norge viser også økende testaktivitet. Der er også andelen som tester seg langt høyere enn på Gardermoen.

Tirsdag–torsdag i forrige uke så situasjonen slik ut, ifølge tall NTB har fått fra Helsedirektoratet:

Torp: 1.518 testet av 1.576 reisende: 96 prosent

Værnes: 595 testet av 608 reisende. 98 prosent

Sola: 1.002 testet av 1.157 reisende. 87 prosent.

Sola kommune opplyser til NTB at de har gått fra mellom 20 og 100 tester per dag til opp mot 500 tester på én dag etter at kravene ble endret.

Fra 1. til 5. januar har det blitt tatt 1.463 tester blant reisende som kom til Trondheim lufthavn Værnes og grensestasjonen Storlien ved svenskegrensa, opplyser Stjørdal kommune. Til sammenligning testet 1.070 seg i hele november og 1.056 seg i hele desember på samme sted.

Opp til kommunene å følge opp

Myndighetene har ikke direkte kontroll med at alle dem som drar forbi teststasjonen på flyplassen, faktisk tester seg. Det er opp til kommunene å gjennomføre stikkprøver, fortalte justisminister Monica Mæland til NTB etter koronapressekonferansen forrige onsdag.

Hun viste til at alle som kommer fra utlandet, nå må registrere seg og opplyse om hvilken kommune de skal være i under karantenetiden.

– Den informasjonen vil gå videre til kommunen, og kommunen skal foreta stikkprøver for å sjekke at folk har testet seg, sa Mæland.

Hun sier at det er en politisak hvis noen bryter kravet om obligatorisk testing.

Johansen: –Vet ikke om tiltakene er nok

Byrådsleder Raymond Johansen er blant dem som har kjempet for at man skulle få et krav om testing for reisende fra utlandet.

Han er fortsatt bekymret for at flypassasjerer kan ta med seg smitte inn i landet.

–Vi vet ikke om tiltakene som nå er satt inn mot importsmitte, er nok. Det får vi først svar på om noen uker når vi ser hvor mye smitte som har kommet inn i landet som følge av storinnrykket fra blant annet Polen og Litauen nå de første ukene i januar, sier Johansen til NTB.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 19 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 1 dager siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte