Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 januar 2021 14:56
Del på Facebook
Kulturinstitusjoner som ikke har holdt stengt i koronatiden, men ikke hatt forestillinger, som Folketeateret, må nå betale tilbake koronastøtte. Arbeiderpartiet reagerer. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kulturinstitusjoner som ikke har holdt stengt i koronatiden, men ikke hatt forestillinger, som Folketeateret, må nå betale tilbake koronastøtte. Arbeiderpartiet reagerer. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturinstitusjoner som har holdt åpent, men ikke hatt publikum i koronatiden, må betale tilbake deler av koronastøtten. Arbeiderpartiet reagerer kraftig.

Onsdag sendte Aps Anette Trettebergstuen en skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om saken.

– Folketeatret er blant flere av disse foretakene som har mottatt dette samme kravet fra Skatteetaten. De bes om å tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt, fordi Skatteetaten mener at de kunne holde åpent, men uten publikum. Og uten å vise forestilling. Derfor skal de ha tilbake penger, skriver Trettebergstuen.

Varsler sanksjoner

Ifølge Ap-representanten har Skatteetaten i tillegg varslet sanksjoner der de vil vurdere å kreve tilbake ytterligere 30 prosent av tilskuddet.

I oktober i fjor sendte Trettebergstuen et nesten likelydende spørsmål til Sanner. Den gang gjaldt det kinoer som ikke var pålagt å stenge, men som hadde fått forbud mot å arrangere filmvisninger. Svaret fra Sanner den gang var at flere foretak i kultursektoren hadde har fått utbetalt for mye støtte.

«Bakgrunnen for at foretak i kulturlivet og innenfor idretten ikke anses som stengt ned av staten i kompensasjonsordningen for næringslivet, er at det ikke er et forbud som direkte pålegger enkelte aktører å stenge, og at det er etablert en særskilt kompensasjonsordning for bortfall av inntekter fra de konkrete arrangementene som er forbudt», het det i svaret.

– Fullstendig på jordet

Direktør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater mener saken er et godt eksempel på myndighetenes manglende forståelse av kulturinstitusjonenes virksomhet.

– Skatteetaten vil ha igjen pengene sine fordi teateret var lukket, men ikke stengt. Helt fullstendig på jordet. Hvor er ministeren? skriver Heiseldal i et innlegg i en bransjegruppe på Facebook.

I Stortinget onsdag ba SV regjeringen om å legge en plan for en trygg gjenåpning av kulturlivet slik at blant annet festivalsommeren kan reddes.

Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp. Sammen har de fire partiene flertall.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse