fbpx
Annonse
Annonse
– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Økt testkapasitet på grensene og kraftig oppskalert analysekapasitet er blant tiltakene Frp ber regjeringen gjennomføre for å få kontroll på importsmitten.

– Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert. Fremskrittspartiet har i lang tid advart mot økende importsmitte, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp.

– Det er åpenbart at regjeringen har hatt for dårlig kontroll ved grensene. Norge var for eksempel blant de siste landene i Europa som stoppet fly fra Storbritannia da virusvarianten ble oppdaget. Tilbakemeldingen fra ansatte på Gardermoen er at det heller ikke de første ukene i det nye året var kontroll på hvorvidt folk som kom testet seg, sier Listhaug.

De fem kravene

Fremskrittspartiet ber om fem strakstiltak mot importsmitte:

  • Bedre testkapasitet på grensene uten at dette går utover sykehus og sykehjem. Bruk helsepersonell som er pensjonert, men som vil stille opp nå, Forsvarets sanitet og kapasitet fra Heimevernet.
  • Analysekapasiteten må skaleres kraftig opp raskt slik at svarene kan komme raskere
  • Få kontroll på at de som skal i karantene er i karantene. Flere bør på karantenehotell med mindre man er trygg på at arbeidsgiver har et forsvarlig opplegg
  • Man bør også vurdere midlertidige skjerpelser i innreisebestemmelsene til Norge og avgrense hvilke formål som gir rett til innreise til Norge
  • Regjeringen må snarest vurdere kraftige forsterkninger i krisepakker til næringslivet og ansatte. Denne nedstengingen vil ha svært dramatiske konsekvenser for mange virksomheter og ansatte i de kommunene som berøres.

Høie: – Jobber nøye

– Disse tiltakene er noe regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet allerede har innført eller jobber nøye med nå. Norge har allerede et av de strengeste regelverkene i Europa for å forhindre importsmitte, sier helseminister Bent Høie (H).

Han peker på at de fra mandag skjerper reglene, blant ved å endre kravet om negativ test ved ankomst fra 72 timer før ankomst til 24 timer.

– Det blir strengere krav om testing for personell i kritiske samfunnsfunksjoner ved innreise, og innreisereglene for toppidrettsutøvere oppheves fram til 31. januar.

Høie understreker at det skal være tilstrekkelig testkapasitet på grensestasjonen.

– Det skal være tilstrekkelig testkapasitet på alle åpne grensestasjoner. Halden kommune får for eksempel assistanse fra Forsvaret til testing, og vi er åpne for andre løsninger for kommuner ved behov.

– Må analysere raskere

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol peker på at hennes parti og opposisjonen på Stortinget i flere uker har bedt om strengere grensekontroll. Hun mener det er viktig å øke analysekapasiteten for å kunne slå raskt fast

– Det er alvorlig at det muterte viruset har fått spredning også hos oss, og bekymringsfullt at analysene for å fastslå mutasjonen har tatt så langt tid.

– Her må man kartlegge kapasitet i hele landet og være klar for raskere analyser etter hvert som vi må forvente flere utbrudd, sier Kjerkol.

– FHI jobber nå med å bedre analysekapasiteten ytterligere, sier helseminister Høie.

– Føre var

Kjerkol understreker at befolkningen i Oslo-regionen nå må gjøre en stor innsats, og at det er positivt at regjeringen har møtt utfordringen med regionale tiltak.

– Men i tillegg må grensene kontrolleres mye bedre – nå vurderer Sverige å stenge grensa mot Norge. Det forteller hvor fort dette kan snu og at vi må og burde være mer føre var, sier Kjerkol.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte