Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
16 februar 2021 09:57
Del på Facebook
– Vi er fornøyde med å levere et solid resultat og god underliggende drift gjennom et år som har vært preget av usikkerhet, sier administrerende direktør Odd Einar Folland. Foto: Sparebank 1 Nordvest
– Vi er fornøyde med å levere et solid resultat og god underliggende drift gjennom et år som har vært preget av usikkerhet, sier administrerende direktør Odd Einar Folland. Foto: Sparebank 1 Nordvest
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsernet SpareBank 1 Nordvest oppnådde et resultat før skatt på 175,1 millioner kroner i 2020, sammenlignet med 263,4 millioner kroner i 2019.

Resultatnedgangen i forhold til samme periode i 2019 skyldes forhold beskrevet i tidligere delårsrapporter som ga ekstraordinære og betydelige resultateffekter i første halvår 2019.

– Vi er fornøyde med å levere et solid resultat og god underliggende drift gjennom et år som har vært preget av usikkerhet, sier administrerende direktør Odd Einar Folland.

Bankens netto renteinntekter for 2020 ble 236,5 millioner kroner, en reduksjon på 24,8 millioner kroner fra 2019. Årsaken til dette er tidlig innføring av rentenedsettelser til kunder og stor konkurranse om kundene.

Banken økte utlån til personkunder (Inklusive boligkreditt) med 6,9 prosent til 14,0 milliarder kroner siste tolv måneder, som er noe høyere enn den generelle markedsveksten. Utlån til næringslivskunder (Inklusive næringskreditt) økte med 4,4 prosent til 5,0 milliarder kroner. Innskuddsveksten de siste 12 måneder er 12,9 prosent.

Netto provisjonsinntekter i perioden utgjør 109,7 millioner kroner, en økning på 10,4 millioner kroner fra samme periode i 2019, hovedsakelig grunnet økte provisjonsinntekter fra kredittforetak og betalingsformidling.

Bankens innskuddsdekning er 55,8 prosent av brutto utlån inklusiv SpareBank 1 Boligkreditt og SpareBank 1 Næringskreditt per 31.12.2020, en økning på 3,6 prosentpoeng sammenliknet med utløpet av 2019.

Fortsatt usikkerhet

Ved inngangen til 2021 er SpareBank 1 Nordvest som alle andre både lokalt, nasjonalt og i verden ellers fortsatt preget av den usikkerheten pandemien gir.

Banken er i liten grad eksponert mot de bransjene som har blitt mest påvirket av koronakrisen. Porteføljene både innen person- og næringsmarkedet har god kvalitet og vi ser ingen stor fare for økte tap i tiden fremover.

Nedskrivning på utlån og garantier i prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital utgjør 0,12 prosent per 31.12.2020, som er en reduksjon fra 0,14 prosent ved utløpet av 2019. Til sammenligning var gjennomsnittet for norske banker 0,42 prosent per tredje kvartal 2020.

– Selv om vi ikke ser enden på pandemien og hvilke konsekvenser dette gir de kommende månedene, har vi fortsatt tro på en god utvikling for banken og regionen vi er en del av, sier Folland, og legger til at konjunktur- og forventningsbarometeret banken publiserte i fjerde kvartal 2020 underbygger denne optimismen.

Arbeidsledigheten i Møre og Romsdal er fortsatt lav selv om den i starten av 2021 også i vår region er svakt stigende. Dette betyr at næringslivet har kommet seg gjennom denne ekstraordinære perioden på en bedre måte enn tidligere antatt. Noen næringer som reiseliv, deler av den maritime industrien og deler av den oljebaserte næringen, sliter fortsatt, mens andre næringer har opplevd en fantastisk utvikling de siste månedene. Banken er i lite grad eksponert mot de bransjene som har blitt mest påvirket av koronakrisen.

Banken forventer at utlånsveksten både til private og bedrifter fortsetter å være god og i tråd med bankens vekstmål.

– Innskuddsdekningen i banken er på et tilfredsstillende nivå. Banken er solid og har god likviditet. Dette gjør at banken har kapasitet til å gi lån til person- og bedriftskunder, selv i en krevende tid, sier Folland.

Rigger for fremtiden

Året 2020 ble et spesielt og annerledes år både for SpareBank 1 Nordvest og samfunnet vi er en del av.

– Det vil gå inn i historien som et år sterkt preget av koronapandemien som slo inn i mars 2020, men også det året banken fikk på plass en fremtidsrettet banksammenslåing i regionen, sier Folland.

Parallelt med den pågående pandemien og med de utfordringene dette medførte, gjennomførte banken en meget solid og god prosess i forhandlingene med Surnadal Sparebank. Sammen med Surnadal Sparebank bygger vi nå SpareBank 1 Nordmøre. Den juridiske sammenslåingen og etableringen av SpareBank 1 Nordmøre er planlagt gjennomført den 3. mai 2021.

Finanstilsynet meddelte i brev av 2. februar 2021 sin tillatelse til sammenslåing av SpareBank 1 Nordvest og Surnadal Sparebank samt opprettelse av sparebankstiftelser.

– SpareBank 1 Nordmøre blir en bank med kraftig motor for hele regionen, med samme nærhet til - og kunnskap om - kundene. SpareBank 1 Nordmøre skal gi positive ringvirkninger for våre kunder, våre eiere, våre ansatte og ikke minst for samfunnet og området vi lever i, sier Folland.

Koronasituasjonen har gitt SpareBank 1 Nordvest nye erfaringer og banken har nå stort fokus på å transformere driften til endrede rammevilkår. Disse erfaringene blir nå tatt inn planleggingen av SpareBank 1 Nordmøre.

Investeringer i ny teknologi og endret kompetanse er sentralt for arbeidet både i banken og i SpareBank 1 Alliansen. Fokus er hele tiden å ha effektiv drift og god lønnsomhet. Styret vil følge situasjonen fremover nøye for å vurdere ytterlige tiltak som på sikt kan bringe avkastningen tilbake i målintervallet.

Konsernregnskap 2020 – hovedtall (2019)

  • Resultat før skatt: 175,1 mill kr (263,3 mill)
  • Resultat etter skatt: 144,8 mill kr (231,2 mill)
  • Egenkapitalavkastning: 6,5 % (11,4 %)
  • Vekst i utlån: 6,9 % (7,3 %)
  • Vekst i innskudd: 12,9 % (15,4 %)
  • Nedskrivninger på utlån: 20,3 mill kr (21,3 mill)
  • Ren kjernekapitaldekning, forholdsmessig konsolidert: 16,7 % (17,0 %)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 9,31 kr (16,55 kr)
  • Foreslått utbytte: 6,50 kr (6,50 kr)
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse