Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 april 2021 09:14
Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik fikk slagside i Norskehavet mandag, og hele mannskapet er evakuert. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge / NTB
Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik fikk slagside i Norskehavet mandag, og hele mannskapet er evakuert. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge / NTB

Bergingen av det nederlandske lasteskipet i drift vest for Ålesund, er utsatt til torsdag. Faren er liten for at skipet skal gå på grunn, ifølge Kystverket.

Det ble tidligere meldt at bergingen skulle starte onsdag ettermiddag. På grunn av værforholdene i området rundt skipet Eemslift Hendrika er det imidlertid besluttet å utsette bergingsaksjonen til torsdag morgen, skriver Kystverket i en pressemelding.

– Liv og helse er alltid førsteprioritet under en hendelse som dette, og det må være trygt å gjennomføre bergingen, sier beredskapsdirektør Hans Petter Mortensholm.

Det er gjort beregninger av hvilken vei skipet driver, og disse undersøkelsene viser at det er liten fare for at skipet kan gå på grunn. Derfor anses det som trygt å vente til torsdag.

Det er dessuten meldt langt bedre vær torsdag, påpeker Kystverket.

Mannskap skal fires ned

Et redningshelikopter var onsdag formiddag på befaring rundt havaristen. Når bergingsaksjonen kan starte, skal fire spesialtrente personell fra Nederland fires ned på skipet, ta imot slepetau og feste dem til båten.

Onsdag lå skipet rundt 40 nautiske mil vest for Ålesund, men bare rundt 30 nautiske mil fra land, noe som tilsvarer om lag 50 kilometer. Været var onsdag noe bedre enn det har vært tidligere. Det var onsdag tidvis 6–8 meter høye bølger, liten til stiv kuling og snøvær.

Slepebåtene BB Ocean og Normand Drott ligger ved det drøyt 5.000 tonn store lasteskipet i påvente av at det skal klargjøres for sleping.

Eemslift Hendrika har rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

Båt skled av dekk

Skipet drev tirsdag kveld sørover med en fart på 1,5 til 2 knop og med slagside på 45 til 50 grader. Etter at den ene av båtene på dekket, AQS Tor, falt av tirsdag, stabiliserte fartøyet seg noe, og faren for at det skal kantre kan være redusert.

Eemslift Hendrika var lastet med servicebåter til bruk i oppdrettsnæringen. Den nederlandske båten sendte ut nødsignal mandag formiddag. Den skulle til Trøndelag da lasten forskjøv seg, og mandag kveld mistet skipet all motorkraft og har vært i drift siden.

Det er satt i gang en privat redningsaksjon for å berge AQS Tor, opplyser administrerende direktør Terje Andreassen i Moen Marin til Skipsrevyen.

Ser ut til å ha klart seg bra

På utsiden ser AQS Tor ut til å ha klart seg bra, men det kan være skader som ikke kan ses foreløpig. Båten lå onsdag formiddag rundt 20 nautiske mil sørvest for Stad, ifølge nettstedet.

Slepebåten Stad Sløvåg er ankommet stedet, men mannskapet vil se an værsituasjonen før de forsøker å gå om bord i båten, skriver IntraFish.

– Vi er der nå, og mannskapet vårt skal gjøre en vurdering snart rundt hvorvidt de skal gå inn eller vente litt. Om vi går om bord for å koble oss opp, avhenger blant annet av værforholdene, bevegelse i sjøen og lignende, sa daglig leder i Stad Sjøtransport, Per Wilhelm Saltvedt, som eier slepebåten Stad Sløvåg, til IntraFish i 11.15-tiden.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte