Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juni 2021 15:09
Del på Facebook
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen åpner opp for oljeleting i 84 nye blokker i det såkalte TFO-området i årets konsesjonsrunde, en avgjørelse som skaper reaksjoner i miljøbevegelsen.

Det er foretatt en utvidelse av det forhåndsdefinerte området med 84 blokker, hvorav fire i Nordsjøen, ti i Norskehavet og 70 i Barentshavet, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Utlysning og tildeling av areal er viktig for å opprettholde aktivitetsnivået på norsk sokkel. Det bidrar til god ressursforvaltning, skaper store verdier for fellesskapet og trygger arbeidsplasser over hele landet, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

I denne konsesjonsrunden er søknadsfristen satt til onsdag 8. september.

– Gir fullstendig blaffen

Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge sier en grønn og rettferdig omstilling er truet.

– Det internasjonale energibyrået (IEA) har nylig fastslått at det ikke er plass for mer oljeleting om vi skal nå klimamålene. Regjeringen gir fullstendig blaffen i både IEA og forskerne når de i dag likevel utlyser den årlige konsesjonsrunden, sier han.

Fagrådgiver Jørgen Næss Karlsen i Naturvernforbundet mener det virker som om regjeringen prøver å glemme at tiden for nye olje- og gassfelt er forbi.

– Selv det internasjonale energibyrået (IEA) sier at det er nødvendig for å nå klimamålene. Også dagen etter at klimatallene for 2020 kom og viste at vi bommet på klimamålet vi hadde for i fjor, sier han.

Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo Lan Marie Berg (MDG) sier utlysningen gjør henne opprørt.

– I går ble det klart at regjeringen ikke klarte å nå vårt slappe klimamål for 2020 og ligger milevis bak våre naboland i å kutte utslipp. I dag svarer de på dette med å dele ut enda flere oljelisenser. Det er en klimapolitisk skandale, sier hun.

Viser til flertall

– Utlysningen av denne TFO-runden er i tråd med regjeringens langsiktige politikk for petroleumsnæringen og innenfor de rammene for næringen som er bestemt av et bredt flertall i Stortinget, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Tildeling i det såkalte TFO-området ble innført i 2003 for å legge til rette for utforskning i de geologisk mest kjente delene av sokkelen.

Administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass ønsker utlysningen velkommen.

– Det er bra at regjeringen nå lyser ut TFO 2021. TFO er et viktig virkemiddel som sikrer stabilitet for selskapene på norsk sokkel og legger grunnlaget for aktiviteten som gir inntekter til fellesskapet og arbeidsplasser over hele landet, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet som vart sagt på eksportveikonferansen var ca ein milliard, etter hukommelsen.Ny fergeterminal med all infrastruktur vil koste minst det ...
Terje Sundsbø 16 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrOm trafikken er stabil, og behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde har eksistert i flere 10-år, ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøTellepunktet står øst for krysset fra ferga. Viser ikkje fordeling på retning til og fra ferga.Trafikken er stabil.I Batnfjorden er ...
Terje Sundsbø 10 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTrafikkaoset gjelder alle retninger, til/fra fergen, og øst/vest for fergeleiet. Trafikktallene har du da ikke hatt vansker med å finne ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 skaper i det store bildet.Og trafikken si retning og ...
Terje Sundsbø 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse