fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juni 2021 15:09
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen åpner opp for oljeleting i 84 nye blokker i det såkalte TFO-området i årets konsesjonsrunde, en avgjørelse som skaper reaksjoner i miljøbevegelsen.

Det er foretatt en utvidelse av det forhåndsdefinerte området med 84 blokker, hvorav fire i Nordsjøen, ti i Norskehavet og 70 i Barentshavet, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Utlysning og tildeling av areal er viktig for å opprettholde aktivitetsnivået på norsk sokkel. Det bidrar til god ressursforvaltning, skaper store verdier for fellesskapet og trygger arbeidsplasser over hele landet, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

I denne konsesjonsrunden er søknadsfristen satt til onsdag 8. september.

– Gir fullstendig blaffen

Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge sier en grønn og rettferdig omstilling er truet.

– Det internasjonale energibyrået (IEA) har nylig fastslått at det ikke er plass for mer oljeleting om vi skal nå klimamålene. Regjeringen gir fullstendig blaffen i både IEA og forskerne når de i dag likevel utlyser den årlige konsesjonsrunden, sier han.

Fagrådgiver Jørgen Næss Karlsen i Naturvernforbundet mener det virker som om regjeringen prøver å glemme at tiden for nye olje- og gassfelt er forbi.

– Selv det internasjonale energibyrået (IEA) sier at det er nødvendig for å nå klimamålene. Også dagen etter at klimatallene for 2020 kom og viste at vi bommet på klimamålet vi hadde for i fjor, sier han.

Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo Lan Marie Berg (MDG) sier utlysningen gjør henne opprørt.

– I går ble det klart at regjeringen ikke klarte å nå vårt slappe klimamål for 2020 og ligger milevis bak våre naboland i å kutte utslipp. I dag svarer de på dette med å dele ut enda flere oljelisenser. Det er en klimapolitisk skandale, sier hun.

Viser til flertall

– Utlysningen av denne TFO-runden er i tråd med regjeringens langsiktige politikk for petroleumsnæringen og innenfor de rammene for næringen som er bestemt av et bredt flertall i Stortinget, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Tildeling i det såkalte TFO-området ble innført i 2003 for å legge til rette for utforskning i de geologisk mest kjente delene av sokkelen.

Administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass ønsker utlysningen velkommen.

– Det er bra at regjeringen nå lyser ut TFO 2021. TFO er et viktig virkemiddel som sikrer stabilitet for selskapene på norsk sokkel og legger grunnlaget for aktiviteten som gir inntekter til fellesskapet og arbeidsplasser over hele landet, sier hun.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte