Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juli 2021 18:18
Del på Facebook
Surfere avkjøler seg som best de kan i heten på Venice Beach i Los Angeles. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB
Surfere avkjøler seg som best de kan i heten på Venice Beach i Los Angeles. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn fem millioner mennesker dør i verden hvert år på grunn av temperaturer utenom det normale, ifølge en studie ledet av australske Monash University.

4.545.000 dødsfall kan knyttes til kulde utenom det normale, mens 489.000 er heterelatert.

Den globale studien er den første i sitt slag og ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet og omtalt blant annet i Medical Express.

Forskere fra 43 land, blant dem Sverige, har samlet tall og data fra dødsregistre og sammenholdt dem med temperaturmålinger på mer enn 750 steder over hele kloden i perioden 2000 til 2019. Norske data er med i materialet.

Forskerne konkluderer med at nesten hvert tiende dødsfall i verden inntreffer for tidlig på grunn av sterk hete eller kulde utenom det normale.

Regionalt var det noen variasjoner, med en nedgang i temperaturtilknyttede dødsfall totalt i Sørøst-Asia og en oppgang totalt i Sør-Asia og Europa. I vår del av verden, Nord-Europa, var det registrert nesten 86.000 dødsfall på grunn av ekstremtemperaturer årlig. Av disse var drøyt 71.000 knyttet til kulde, og over 14.000 var knyttet til heteperioder. Det tilsvarer 9,4 prosent av de årlige dødsfallene i Nord-Europa.

Økt hetetendens

For varmerelaterte dødsfall er tendensen økende, mens andelen kulderelaterte dødsfall går nedover. Det er imidlertid fremdeles langt flere som fryser i hjel enn det er som dør av overoppheting og dehydrering.

Fra perioden 2000–2003 til perioden 2016–2019 sank prosentandelen som døde av ekstrem kulde, med et halvt prosentpoeng og utgjorde totalt 8,5 prosent av alle dødsfall på jorda. I samme periode økte andelen som døde av hete 0,21 prosentpoeng og utgjorde 0,91 prosent av jordas dødsfall. I samme periode økte gjennomsnittstemperaturen på jorda med 0,26 grader Celsius per tiår.

Overalt

Studien viser videre at heterelaterte dødsfall økte i alle verdens regioner fra 2000 til 2019, noe som tyder på at global oppvarming på grunn av klimaendringer kan komme til å forverre dette tallet i framtiden.

Professor Yuming Guo ved fakultet for offentlig helse og forebyggende medisin ved Monash University i Melbourne sier dette indikerer at global oppvarming kanskje kan komme til å redusere antallet temperaturrelaterte dødsfall.

– Mest på grunn av nedgangen i kulderelatert dødelighet. Men på lang sikt vil imidlertid klimaendringene kunne ventes å øke dødeligheten, fordi vi må kunne vente en fortsatt økning i antall hetetilknyttede dødsfall.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse