Smittehoppet det siste døgnet er ikke overraskende, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Fortsatt er det uvisst hvor alvorlige følgene blir.
Nesten 750 nye koronasmittede er registrert siste døgn – det høyeste tallet siden tidlig i april.
De siste sju dagene er det i snitt registrert 537 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 465, så trenden er stigende.
– Hadde disse tallene kommet for et halvt år siden, ville de skremt vannet av oss, sier Nakstad til NTB.
Han sier tallene er som ventet fordi folk har mye mer kontakt med hverandre enn tidligere i sommer. Men nå er ikke situasjonen like alvorlig fordi så mange er vaksinert.
Til nå har vel 3,7 millioner nordmenn fått første dose av koronavaksinen, mens 2,2 millioner har fått andre dose.
Bekymret for eldre
For hver uke som går, blir konsekvensene derfor mindre alvorlige. Likevel er det viktig å være på vakt for å hindre smitte.
– Det er vanskelig å si hvor mange innleggelser det blir de neste ukene, det spørs hvilke aldersgrupper som smittes mest. Vi er mest bekymret for uvaksinerte i høyere aldersgrupper, sier han.
Tirsdag var 32 koronapasienter innlagt på sykehus, tre flere enn dagen før. Situasjonen er likevel så god nå at Oslo universitetssykehus avvikler spesialberedskapen.
– Mange er vaksinert. Få pasienter blir innlagt med covid-19. Sykehuset har den siste tiden vært på det laveste beredskapsnivået – grønt. Tirsdag besluttet ledelsen å avvikle beredskapen og normalisere driften, men adgangskontrollen gjelder fortsatt, opplyser sykehuset.
Hver tiende eldre uvaksinert
Nakstad sier det er flere grunner til at en del eldre fortsatt ikke er vaksinert, selv om de har fått tilbud om det. Noen var på ferie da de fikk time, mens andre var i utlandet.
– Noen kan ha vært usikre, men lander på at de ønsker vaksine likevel, sier Nakstad.
Helseminister Bent Høie bekrefter overfor NTB at det er rundt 10 prosent av den eldste delen av befolkningen som fortsatt ikke er vaksinert.
– Derfor er det viktig å være veldig tydelig på at det fortsatt fins mulighet til å få vaksine. Men det vil alltid være noen som ikke vil vaksinere seg, sier Høie.
Han understreker at kommunene gjør mye for å nå ulike grupper i samfunnet for å få best mulig vaksinedekning.
– Vi skal nå veldig snart se på mulighetene for å vaksinere 16- og 17-åringer, sier Høie til NTB, uten å ville angi tidspunktet noe nærmere.
– Deretter skal vi vurdere vaksiner for dem mellom 12 og 16 år. For dem under 12 år er det foreløpig ingen godkjente vaksiner.
Høie holder fast på åpning
Espen Nakstad understreker at vi fortsatt ikke har befolkningsimmunitet i Norge.
– Vaksinetempoet er høyere enn noen gang. Vaksinekalenderen til FHI tyder på at vi er i mål med vaksineringen av alle voksne i Norge innen midten av september.
Fredag ble det kjent at Norge får 1 million ekstra doser med Moderna-vaksinen fra Polen, og at vaksineringen dermed kan skyte enda mer fart.
Helseministeren har fått kritikk for å varsle gjenåpning for tidlig. Han holder fast på at det kan skje når alle voksne har fått tilbud om vaksine, men minner om at ting kan snu.
– Vi vet at det kommer nye virusvarianter, og da kan det bli nødvendig med nedstenging igjen. Men vi økt beredskapen og inngått avtaler om vaksiner mot nye mutasjoner, sier han.
Blant annet har Norge inngått en avtale om å kjøpe til sammen ti millioner doser koronavaksine via Sverige i 2022 og 2023, meldte Dagbladet sist uke.
Flere utbrudd sannsynlig
De få ukene som gjenstår før vi er i mål med vaksineringen, blir avgjørende for om vi får en fjerde smittebølge eller ikke. Men så mye kontakt mellom folk lar den svært smittsomme deltavarianten seg ikke be to ganger.
– Det er sannsynlig med flere utbrudd som kan bli krevende å håndtere for kommunene, men samtidig vil vaksinasjonstempoet hjelpe oss mye. Viruset møter flere og flere vaksinerte og klarer ikke like lett å smitte, sier Nakstad – som samtidig igjen advarer mot tett kontakt:
– Husk å holde avstand i det offentlige rom, hold deg hjemme hvis du ikke er frisk og test deg ved symptomer.
(©NTB)