Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 august 2021 09:01
Del på Facebook
Sentralbanksjef Øystein Olsen tar det ennå rolig på rentefronten. Men i september kommer han til å kunngjøre den første renteøkningen. Derfra skal rente opp fire ganger i løpet av de kommende tolv månedene, ifølge økonomene. Foto: Torstein Bøe / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen tar det ennå rolig på rentefronten. Men i september kommer han til å kunngjøre den første renteøkningen. Derfra skal rente opp fire ganger i løpet av de kommende tolv månedene, ifølge økonomene. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Bank kommer ikke til å sette opp styringsrenta nå, men vil gi klare signaler om at normaliseringen av rentenivået starter i september, ifølge ekspertene.

Renta skal opp to ganger før nyttår og fortsette videre oppover to ganger også neste halvår, slik at den ligger 1 prosentpoeng høyere enn i dag, ifølge økonomene. De er overbevist om at rentekomiteen til Norges Bank holder seg til planen, som tidligere er tydelig signalisert: den første økningen fra dagens nullpunkt kommer i september – ikke på rentemøtet onsdag denne uka.

Rentebeslutningen blir offentliggjort klokka 10 torsdag. Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer kort til å kommentere begrunnelsen i forbindelse med et foredrag om utsiktene for norsk økonomi han skal holde under Arendalsuka.

Onsdag holder rentekomiteen et såkalt mellommøte, hvor det ikke gis noen grundigere gjennomgang av situasjonen i norsk og internasjonal økonomi eller nye prognoser for den videre renteutviklingen. Ved forrige korsvei i juni, da sentralbanken i Pengepolitisk rapport kom med en melding som var «usedvanlig klar», var beskjeden derfra at renta skulle økes i september.

Utviklingen som ventet

– Det har ikke skjedd noe siden den gang som gjør at den planen kan bli endret nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til NTB.

Styringsrenta har ligget på nullpunktet siden 7. mai i fjor. Rentekomiteen til Norges Bank har varslet at den skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien bedrer seg. I september kan Øystein Olsen bli den første sentralbanksjefen blant kollegaer i land vi liker å sammenligne oss med, som setter opp styringsrenta.

Andreassen svarer «ingenting» på spørsmål om hva han tror vil skje på rentemøtet torsdag. Gjenåpningen av samfunnet og den økonomiske utviklingen har vært omtrent som forventningene Norges Bank la for dagen i Pengepolitisk rapport fra juni, kanskje til og med litt bedre, påpeker han.

Dessuten er det god vekst i sysselsettingen og ditto fall i arbeidsledigheten.

Liten usikkerhet

– Norges Bank kommer til å si at oppgangen i norsk økonomi fortsetter, men at virussituasjonen skaper noe usikkerhet i Norge og andre land. Men ikke så mye usikkerhet at den endrer på utsiktene banken tegnet opp i juni, sier han.

Norsk økonomi må rammes av dramatiske hendelser for at sentralbanken skal avvike fra planen som ble lagt for dagen i juni. Og det har ikke skjedd så langt, snarere tvert imot, poengterer sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Gjenåpningen her hjemme ser ut til å gå etter planen, og den høye vaksinasjonsgraden kommer til å påvirke den positivt. Kronekursen er litt svakere, men ikke i en sånn grad at det endrer utsiktene, sier Olsen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse