Fagskolen Møre og Romsdal lytter til ønskene fra næringslivet. Nå søker de om utviklingsmidler for å starte et nytt studium innen elektro.
Fredag vedtok fagskolestyret enstemmig å søke Direktoratet for høyere utdannelse og kompetanse om midler til studiet.
Rektor ved fagskolen, Helene Hanken, håper at de fra januar 2023 kan prøve ut en pilot, og at Fagskolen Møre og Romsdal på nyåret 2024 er i gang med det nye studietilbudet.
Hvilke innretning studiet vil ha, er ikke helt avklart. Det vil fagskolen vurdere sammen med næringslivet generelt og elektrobransjen spesielt. Men det er allerede kommet ønske om nettbasert undervisning.
Presserende behov
Bakgrunnen for at Fagskolen Møre og Romsdal søker om midler til et nytt studium innen elektro, er at Molde Næringsforumer og bransjeorganisasjonen Nelfo har meldt om et presserende behov for en revitalisering av elektroutdanninga på fagskolenivå.
I tillegg har Menon, på oppdrag fra skoleeier Møre og Romsdal fylkeskommune, gjennomført en analyse av kompetansebehovet i fylket. Med en spørreundersøkelse har de kartlagte bedriftene sine kompetansebehov, både i dag og i fremtiden, samarbeidssituasjonen med utdannelsesinstitusjoner, samt hvordan de opplever tilbudet av etter- og videreutdannelse i regionen. Rapporten som ble lagt fram i desember 2021 syn at det er behov for mer tilbud for utdannelse innen elektrofag enn det er i dag.
– Lytter til behovene
Per Ivar Lied (Sp), leier for fagskolestyret, mener at det å lytte til hva næringslivet etterspør, er hovedpoenget med hele fagskolen.
– Vi har et sterkt næringsliv i fylket vårt. Og de trenger utdannelsesinstitusjoner som raskt kan fange opp, besvare og legge opp et utdanningsløp eller tilleggsutdannelse i tråd med hva de ser behov for. Etter ønske fra næringslivet har fagskolen lagt om fra bare fysisk undervisning til mer nettbasert og modulbasert undervisning, slik at de som står i jobb kan ta utdannelsen på deltid, sier Lied.
Er i gang med strategiprosess
Fagskolen Møre og Romsdal har en pågående strategiprosess, som skal være ferdig til sommeren. De har satt ned en gruppe fra ulike deler av næringslivet og ulike deler av bransjen, sammen med representanter fra fagskolen, som skal se hvert behovet for utdannelse er størst.
Totalbudsjettet for det planlagte studiet innen elektro er på fire millioner kroner i året.