For ti år siden var det Trygve Slagsvold Vedum som fikk en telefon fra Jens Stoltenberg. Men Sp-lederen avviser bildet enkelte har tegnet av kameraderi.
Det var i statsråd fredag klokka 11 den formelle beslutningen ble tatt. I en kongelig resolusjon ble Jens Stoltenberg åremålsbeskikket som sentralbanksjef for en periode på seks år.
Kort tid etter ringte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Stoltenberg. Han kunne da meddele at Kongen i statsråd – for anledningen var det kronprins Haakon som representerte kongehuset, ettersom kong Harald er sykmeldt – hadde utnevnt ham til sentralbanksjef.
– Det var naturlig å ringe ham og meddele det, sier Vedum til NTB.
Fikk tilrådingen i forrige uke
Utnevnelsen var i samsvar med tilrådingen som embetsverket i Finansdepartementet hadde gitt finansministeren i saken. Vedum forteller videre at hans egen innstilling til Kongen i statsråd var identisk med denne tilrådingen.
– Embetsverket kom med sitt råd til meg, og de mente at Stoltenberg var den beste kandidaten. Jeg gikk selvfølgelig igjennom de ulike vurderingene og innstilte da til Kongen i statsråd på det samme, sier Vedum.
– Var Stoltenberg orientert om innholdet i tilrådingen fra Finansdepartementet før statsråd fredag?
– Ja, det var både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg.
– Når mottok du den tilrådingen?
– Det var i forrige uke.
Ida Wolden Bache er i dag visesentralbanksjef i Norges Bank. Både hun og Jens Stoltenberg ble oppfordret av Finansdepartementet til å søke jobben som ny sentralbanksjef.
Bache vil nå fungere som midlertidig sentralbanksjef i perioden fram til Stoltenberg overtar nærmere jul. Sittende sentralbanksjef Øystein Olsen går av 1. mars.
Telefon i 2012
Utnevnelsen kommer nærmere ti år etter at Vedum ble statsråd for første gang i 2012. Den gang var det nettopp Jens Stoltenberg som var statsminister, og Vedum ble ny landbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen.
Vedum sier han fortsatt husker telefonen han fikk fra Stoltenberg den gang.
– Det var den symbolske telefonen som alle får.
Finansministeren avviser likevel det bildet enkelte i opposisjonen har tegnet av kameraderi i de politiske elitene.
– Det er det ingen grunn til. Her har det vært en veldig tydelig bestilling fra min side til embetsverket: «Finn de kandidatene dere mener er best egnet til å bekle rollen som ny sentralbanksjef».
Ingen dissenser
For å hindre lekkasjer har prosessen fram mot utnevnelse fredag vært preget av strengt hemmelighold. Få har hatt innsyn i Finansdepartementets vurderinger, og det forberedende statsrådet – der saken ble diskutert i regjeringskollegiet – ble skjøvet til fredag morgen.
Vedum vil ikke si noe om hvordan denne diskusjonen artet seg.
– Regjeringens indre liv hører regjeringen til.
Selve statsrådet forløp ifølge Vedum på vanlig måte. Ingen av statsrådene tok dissens på beslutningen om å utnevne Jens Stoltenberg.
(©NTB)