Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 februar 2022 08:36
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne fredag presentere Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Stoltenberg deltok på videolink fra Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne fredag presentere Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Stoltenberg deltok på videolink fra Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ti år siden var det Trygve Slagsvold Vedum som fikk en telefon fra Jens Stoltenberg. Men Sp-lederen avviser bildet enkelte har tegnet av kameraderi.

Det var i statsråd fredag klokka 11 den formelle beslutningen ble tatt. I en kongelig resolusjon ble Jens Stoltenberg åremålsbeskikket som sentralbanksjef for en periode på seks år.

Kort tid etter ringte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Stoltenberg. Han kunne da meddele at Kongen i statsråd – for anledningen var det kronprins Haakon som representerte kongehuset, ettersom kong Harald er sykmeldt – hadde utnevnt ham til sentralbanksjef.

– Det var naturlig å ringe ham og meddele det, sier Vedum til NTB.

Fikk tilrådingen i forrige uke

Utnevnelsen var i samsvar med tilrådingen som embetsverket i Finansdepartementet hadde gitt finansministeren i saken. Vedum forteller videre at hans egen innstilling til Kongen i statsråd var identisk med denne tilrådingen.

– Embetsverket kom med sitt råd til meg, og de mente at Stoltenberg var den beste kandidaten. Jeg gikk selvfølgelig igjennom de ulike vurderingene og innstilte da til Kongen i statsråd på det samme, sier Vedum.

– Var Stoltenberg orientert om innholdet i tilrådingen fra Finansdepartementet før statsråd fredag?

– Ja, det var både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg.

– Når mottok du den tilrådingen?

– Det var i forrige uke.

Ida Wolden Bache er i dag visesentralbanksjef i Norges Bank. Både hun og Jens Stoltenberg ble oppfordret av Finansdepartementet til å søke jobben som ny sentralbanksjef.

Bache vil nå fungere som midlertidig sentralbanksjef i perioden fram til Stoltenberg overtar nærmere jul. Sittende sentralbanksjef Øystein Olsen går av 1. mars.

Telefon i 2012

Utnevnelsen kommer nærmere ti år etter at Vedum ble statsråd for første gang i 2012. Den gang var det nettopp Jens Stoltenberg som var statsminister, og Vedum ble ny landbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen.

Vedum sier han fortsatt husker telefonen han fikk fra Stoltenberg den gang.

– Det var den symbolske telefonen som alle får.

Finansministeren avviser likevel det bildet enkelte i opposisjonen har tegnet av kameraderi i de politiske elitene.

– Det er det ingen grunn til. Her har det vært en veldig tydelig bestilling fra min side til embetsverket: «Finn de kandidatene dere mener er best egnet til å bekle rollen som ny sentralbanksjef».

Ingen dissenser

For å hindre lekkasjer har prosessen fram mot utnevnelse fredag vært preget av strengt hemmelighold. Få har hatt innsyn i Finansdepartementets vurderinger, og det forberedende statsrådet – der saken ble diskutert i regjeringskollegiet – ble skjøvet til fredag morgen.

Vedum vil ikke si noe om hvordan denne diskusjonen artet seg.

– Regjeringens indre liv hører regjeringen til.

Selve statsrådet forløp ifølge Vedum på vanlig måte. Ingen av statsrådene tok dissens på beslutningen om å utnevne Jens Stoltenberg.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse