Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 februar 2022 08:36
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne fredag presentere Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Stoltenberg deltok på videolink fra Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne fredag presentere Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Stoltenberg deltok på videolink fra Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Terje Bendiksby / NTB

For ti år siden var det Trygve Slagsvold Vedum som fikk en telefon fra Jens Stoltenberg. Men Sp-lederen avviser bildet enkelte har tegnet av kameraderi.

Det var i statsråd fredag klokka 11 den formelle beslutningen ble tatt. I en kongelig resolusjon ble Jens Stoltenberg åremålsbeskikket som sentralbanksjef for en periode på seks år.

Kort tid etter ringte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Stoltenberg. Han kunne da meddele at Kongen i statsråd – for anledningen var det kronprins Haakon som representerte kongehuset, ettersom kong Harald er sykmeldt – hadde utnevnt ham til sentralbanksjef.

– Det var naturlig å ringe ham og meddele det, sier Vedum til NTB.

Fikk tilrådingen i forrige uke

Utnevnelsen var i samsvar med tilrådingen som embetsverket i Finansdepartementet hadde gitt finansministeren i saken. Vedum forteller videre at hans egen innstilling til Kongen i statsråd var identisk med denne tilrådingen.

– Embetsverket kom med sitt råd til meg, og de mente at Stoltenberg var den beste kandidaten. Jeg gikk selvfølgelig igjennom de ulike vurderingene og innstilte da til Kongen i statsråd på det samme, sier Vedum.

– Var Stoltenberg orientert om innholdet i tilrådingen fra Finansdepartementet før statsråd fredag?

– Ja, det var både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg.

– Når mottok du den tilrådingen?

– Det var i forrige uke.

Ida Wolden Bache er i dag visesentralbanksjef i Norges Bank. Både hun og Jens Stoltenberg ble oppfordret av Finansdepartementet til å søke jobben som ny sentralbanksjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bache vil nå fungere som midlertidig sentralbanksjef i perioden fram til Stoltenberg overtar nærmere jul. Sittende sentralbanksjef Øystein Olsen går av 1. mars.

Telefon i 2012

Utnevnelsen kommer nærmere ti år etter at Vedum ble statsråd for første gang i 2012. Den gang var det nettopp Jens Stoltenberg som var statsminister, og Vedum ble ny landbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen.

Vedum sier han fortsatt husker telefonen han fikk fra Stoltenberg den gang.

– Det var den symbolske telefonen som alle får.

Finansministeren avviser likevel det bildet enkelte i opposisjonen har tegnet av kameraderi i de politiske elitene.

– Det er det ingen grunn til. Her har det vært en veldig tydelig bestilling fra min side til embetsverket: «Finn de kandidatene dere mener er best egnet til å bekle rollen som ny sentralbanksjef».

Ingen dissenser

For å hindre lekkasjer har prosessen fram mot utnevnelse fredag vært preget av strengt hemmelighold. Få har hatt innsyn i Finansdepartementets vurderinger, og det forberedende statsrådet – der saken ble diskutert i regjeringskollegiet – ble skjøvet til fredag morgen.

Vedum vil ikke si noe om hvordan denne diskusjonen artet seg.

– Regjeringens indre liv hører regjeringen til.

Selve statsrådet forløp ifølge Vedum på vanlig måte. Ingen av statsrådene tok dissens på beslutningen om å utnevne Jens Stoltenberg.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 12 timer siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Møreaksen og tillit
De jordskjelvene våknet jeg av i natt. Var rett ekkelt. 
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenGodt skrevet Rolf Erik :) 
Terje Sundsbø 13 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
@Vidar Hölm Nå er det vel ikke så mange på Nordmøre som har raskere vei til St. Olav i Trondheim enn til ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Til alle dere som lurer på reisetider: Slike beregninger har Lise Lillebrygfjeld Halse ved Høgskolen i Molde og kollega med Ingrid ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte