Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2022 14:42
Del på Facebook
Av hensyn til bevaring av villaksen og annet liv i vassdrag og innsjøer som er skadd etter sur nedbør, vil Miljødirektoratet fortsatt at det skal kalkes over store deler av Sør-Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Av hensyn til bevaring av villaksen og annet liv i vassdrag og innsjøer som er skadd etter sur nedbør, vil Miljødirektoratet fortsatt at det skal kalkes over store deler av Sør-Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten vil måtte fortsette å kalke vassdrag og innsjøer for å opprettholde villaksen og annet liv, skriver Miljødirektoratet i en ny plan for kalking.

24 elver på Sørlandet og Vestlandet skal kalkes for å redde villaks og annet liv som fortsatt er truet av forsuring. En ny overvåkingsrapport bekrefter at til tross for at sur nedbør er redusert, er mange vassdrag fortsatt påvirket av forsuring.

Annonse
Annonse

Nåverdien på kostnadene ved å fortsette kalking av innsjøer og vassdrag fra 2022 til og med 2026 er beregnet til 516 millioner kroner i analysen fra Miljødirektorat.

Kalking har så langt ført til at laksebestandene i 15 av 25 vassdrag er sikret.

Samtidig vurderer ekspertene i direktoratet det til at kalking totalt sett har positive virkninger for en rekke verdier som naturarv, fritidsfiske, genetiske ressurser, vannrensing, kunnskap og læring for barn og unge og mye annet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Resultatene fra analysen viser at kalking bidrar til en stor bredde av verdier, og at noen av disse har stor betydning for det norske samfunnet. Det er ikke identifisert noen negative virkninger av kalking i laksevassdragene, utover selve kostnadene forbundet med aktiviteten, skriver direktoratet i rapporten.

Kalking av elver og sjøer startet på 80-tallet som følge av miljøforurensning. Sur nedbør, særlig over Sør-Norge førte til endrede forutsetninger for liv mange steder og problemet ble møtt med kalking.

– Miljødirektoratet har et spesielt ansvar for å ta vare på utrydningstruede arter. For å berge villaks er det nødvendig å fortsette å kalke innsjøer og elver, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Hun sier at jordas evne til å holde igjen forsuring er svekket etter mange års tilførsel av nitrogen og svovelholdige stoffer fra sur nedbør, og at kalking derfor er påkrevet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 4 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 5 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 5 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse