Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2022 14:42
Del på Facebook
Av hensyn til bevaring av villaksen og annet liv i vassdrag og innsjøer som er skadd etter sur nedbør, vil Miljødirektoratet fortsatt at det skal kalkes over store deler av Sør-Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Av hensyn til bevaring av villaksen og annet liv i vassdrag og innsjøer som er skadd etter sur nedbør, vil Miljødirektoratet fortsatt at det skal kalkes over store deler av Sør-Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten vil måtte fortsette å kalke vassdrag og innsjøer for å opprettholde villaksen og annet liv, skriver Miljødirektoratet i en ny plan for kalking.

24 elver på Sørlandet og Vestlandet skal kalkes for å redde villaks og annet liv som fortsatt er truet av forsuring. En ny overvåkingsrapport bekrefter at til tross for at sur nedbør er redusert, er mange vassdrag fortsatt påvirket av forsuring.

Annonse
Annonse

Nåverdien på kostnadene ved å fortsette kalking av innsjøer og vassdrag fra 2022 til og med 2026 er beregnet til 516 millioner kroner i analysen fra Miljødirektorat.

Kalking har så langt ført til at laksebestandene i 15 av 25 vassdrag er sikret.

Samtidig vurderer ekspertene i direktoratet det til at kalking totalt sett har positive virkninger for en rekke verdier som naturarv, fritidsfiske, genetiske ressurser, vannrensing, kunnskap og læring for barn og unge og mye annet.

Annonse
Annonse

– Resultatene fra analysen viser at kalking bidrar til en stor bredde av verdier, og at noen av disse har stor betydning for det norske samfunnet. Det er ikke identifisert noen negative virkninger av kalking i laksevassdragene, utover selve kostnadene forbundet med aktiviteten, skriver direktoratet i rapporten.

Kalking av elver og sjøer startet på 80-tallet som følge av miljøforurensning. Sur nedbør, særlig over Sør-Norge førte til endrede forutsetninger for liv mange steder og problemet ble møtt med kalking.

– Miljødirektoratet har et spesielt ansvar for å ta vare på utrydningstruede arter. For å berge villaks er det nødvendig å fortsette å kalke innsjøer og elver, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Hun sier at jordas evne til å holde igjen forsuring er svekket etter mange års tilførsel av nitrogen og svovelholdige stoffer fra sur nedbør, og at kalking derfor er påkrevet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse