Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2022 14:45
Del på Facebook
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble tatt imot med stående applaus, da han talte til kongressen i USA onsdag ettermiddag. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble tatt imot med stående applaus, da han talte til kongressen i USA onsdag ettermiddag. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte onsdag ettermiddag til kongressen i USA. Der takket han for den overveldende støtten fra landet.

Zelenskyj trakk fram store hendelser fra USAs historie da han talte til kongressen onsdag ettermiddag. Japans overraskelsesangrep på Pearl Harbor og terrorangrepet 11. september 2001 ble brukt som eksempler på overraskende og overveldende angrep fra lufta.

annonse

– Ingen ventet det, ingen kunne stanse det. Vårt land opplever det samme hverdag, hver natt, i tre uker, sa Zelenskyj.

Han trakk igjen fram ønsket om en flyforbudssone over Ukraina, og sa at Russland har gjort himmelen over landet om til en dødssone. For å illustrere poenget viste han en video av det som skal være russiske angrep mot sivile mål.

– Jeg har et behov

– Jeg har en drøm. Disse ordene er kjent for hver og en av dere, sa Zelenskyj, med henvisning til den berømte talen til borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr.

– I dag sier jeg til dere; Jeg har et behov. Jeg har behov for å beskytte luftrommet vårt. Jeg har behov for deres beslutning, deres hjelp, fortsatte han.

USA og Nato har avvist de gjentatte oppfordringene fra Zelenskyj om å innføre en flyforbudssone over Ukraina. De viser til potensialet for voldsom eskalering hvis Nato-fly skyter mot russiske fly i håndhevingen av en eventuell flyforbudssone. Det har provosert den ukrainske presidenten.

– Er dette for mye å be om? Å innføre en flyforbudssone over Ukraina, for å redde folket, for at Russland ikke skal få terrorisere de frie byene våre, spurte Zelenskyj.

annonse

Han takket også president Joe Biden og folket i USA for deres overveldende støtte til Ukraina, samtidig som han ba dem gjøre mer.

Bred støtte

Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og senatets majoritetsleder Chuck Schumer, ønsket Zelenskyj velkommen, til applaus fra begge sider av de til daglig svært polariserte kamrene i kongressen.

– Kongressen, landet vårt og verden er i ærefrykt for folket i Ukraina, sa de to i en uttalelse mandag, da de annonserte at talen skulle finne sted.

Da hun presenterte Zelenskyj før talen på onsdag, brukte hun hans eget slagord.

– Slava Ukrajini (ære til Ukraina) gjentok Pelosi flere ganger.

President Joe Biden skal holde sin egen tale i kjølvannet av Zelenskyjs. Det er ventet at han da vil kunngjøre ytterligere 800 millioner dollar i «sikkerhetshjelp» til Ukraina.

Det inkluderer penger til panservernvåpen og antiluftskyts, ifølge en anonym tjenesteperson.

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
@Terje SundsbøHahaha.. Du altså. Jeg er ikke redd for å skrive egen innegg, men hvorfor skal jeg det? Og hvorfor kan ...
Når ingen av avisene har nevnt at KS2-analysen etterlyser bedre utredninger av Romsdalsaksen, så er vel grunnen til det at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte