Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
03 juni 2022 12:29
Del på Facebook
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på LOs 35. ordinære kongress. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på LOs 35. ordinære kongress. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LO-kongressen stemte ned strømopprørernes kraftkrav og ga støtte til et kompromiss om oljeleting.

De såkalte strømopprørerne har skapt bølger på LO-kongressen denne uka med krav om økt politisk kontroll over eksporten av kraft fra Norge.

Annonse
Annonse

Frontet av Industriaksjonen og figurer som Atle Tranøy fremmet de flere alternative forslag da LOs nye handlingsprogram kom opp til votering fredag. Men forslagene falt. Det samme gjorde lignende forslag til endringer i en ny næringspolitisk uttalelse fra LO.

Det var en skuffet Tranøy som forlot kongressalen etter voteringen.

– Jeg syns det er beklagelig at ikke LO er i stand til å ta et tydeligere standpunkt som kan bidra til å normalisere kraftprisene både for husholdninger og næringsliv, sier han til NTB.

Enstemmig redaksjonskomité

Ett av forslagene som ble avvist, var et krav om at LO fortsatt skal arbeide for at Statnett skal eie og drifte utenlandskabler til og fra Norge.

Kongressen avviste i tillegg en formulering om at LO «vil jobbe for å sikre politisk kontroll over kraften», og om at krafteksporten fra Norge må begrenses.

I den næringspolitiske uttalelsen ville strømopprørerne blant annet ha inn en formulering om at Norge må vurdere må gå ut av EUs energiunion og energibyrået Acer. Men heller ikke dette ville kongressen ha noe av.

– Vi har behandlet dette enstemmig i redaksjonskomiteen, og den består av de fleste forbundene i LO. Vi har adressert en ganske progressiv politikk på dette området, men vi er også nødt til å ha kunnskap om hvordan vi skal løse de enkelte problemene, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til NTB.

Han mener energikommisjonen – der LOs Are Tomasgard er med – nå bør få tid til å utrede kraftspørsmålene grundig.

Tranøy mener på sin side at Norge ikke kan ta seg så god tid.

– Jeg tror det norske folk og våre medlemmer hjemme hadde store forventninger til at LO skulle sette en veldig tydelig kurs for å få gjort noe med kraftprisene og å få gjort noe grunnleggende for å få endret det markedsbaserte og liberaliserte kraftsystemet som vi for øyeblikket er underkastet, og som vi nå ser de dramatiske virkningene av, sier Tranøy til NTB.

– Vi kan ikke vente et år til før det blir tatt grep, advarer han.

Oljeleting

Et annet stridstema på kongressen har vært oljepolitikk.

Flere grupperinger i LO – deriblant Norsk Tjenestemannslag og Handel og Kontor – har tatt til orde for å begrense oljeletingen, til sterke protester fra industriforbundene, og redaksjonskomiteen på kongressen jobbet hele uka for å finne et kompromiss som kunne forene fløyene.

Annonse
Annonse

Kompromissforslaget fikk kongressens velsignelse da saken kom opp til votering.

– De gamle kampsakene ligger nå parkert, konstaterer Fagforbundets leder Mette Nord.

– Og så ligger klimamålene fast – og det vi må gjøre for å nå dem, ligger fast.

EØS-striden lagt bi

Selve ordlyden i kompromisset er at «LO mener de ressursene som kan bygges ut, må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

Videre fastslås det at LO vil «at norsk energiproduksjon og -bruk skal baseres på energikilder i tråd med en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv».

– Det vi skal gjøre framover, er at vi skal se på hvert enkelt prosjekt og hver åpning på en mer skånsom måte enn vi har gjort før. Det er vi enige om, fastslår Eggum.

Han mener samtidig at EØS-striden i LO nå har funnet sin løsning. Ingen forslag om å melde Norge ut av EØS ble realitetsbehandlet på kongressen, og forslagene som ble fremmet om skepsis til Acer og EUs energiunion, ble avvist.

– Så jeg vil si at LOs forbund nå har lagt dette bak seg.

Arbeiderpartiet fornøyd

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener oljekompromisset ligger ganske nær den tenkningen regjeringen og han selv har i saken.

– Vi må ha en forståelse på kort og mellomlang sikt av at det fortsatt vil være etterspørsel etter norske fossile energiressurser, i en tid hvor man nå vil jobbe med å kompensere for bortfall av russisk olje og gass, sier Eide.

Samtidig er det fornuftig med en større bevissthet på at en del ressurser på sikt må bli liggende under havbunnen, mener han.

Eide berømmer også kongressens vedtak om strøm og EØS.

– Det tror jeg var veldig bra for LO og veldig bra for Norge, sier han.

– Jeg tror det er ganske marginale grupper som har gjort ganske mye ut av seg.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse