Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 juli 2022 15:42
Del på Facebook
Aasta Hansteen-plattformen da den ble ferdigstilt i Digernessundet ved Stord i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB
Aasta Hansteen-plattformen da den ble ferdigstilt i Digernessundet ved Stord i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB

Om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet vil falle bort hvis det ikke blir enighet med Lederne før streiken trappes mer opp, ifølge Norsk olje og gass.

Rundt 13 prosent av den totale gassproduksjonen på norsk sokkel blir stengt ned ved en opptrapping onsdag, opplyser organisasjonen. Det tilsvarer 292.000 fat oljeekvivalenter om dagen. Streiken fører også til tapt oljeproduksjon på 130.000 fat om dagen.

– Norge er kjent som en pålitelig og stabil leverandør av naturgass til Europa i en tid med uro og usikkerhet. Konsekvensen av denne streiken er svært alvorlig, særlig for Storbritannia som får mye av gassen sin fra Aasta Hansteen, sier Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsleder for arbeidsliv og operative forhold i Norsk olje og gass, til NTB.

Partene kan fortsatt komme til enighet før streiken trappes opp, men Lederne opplyser til NTB at de ikke har fått noe konkret på bordet fra arbeidsgiversiden ennå.

– Det er streik fra midnatt av. Samtaler gjennom helgen har ikke gitt noe konkret, opplyser forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til NTB.

Flere felt stenges ned

Lederne har fra tirsdag tatt ut 74 medlemmer på Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst i streik.

Alle de tre feltene er nå stengt ned, opplyser Equinor i en pressemelding. Til sammen produserer de tre feltene rundt 89.000 fat oljeekvivalenter hver dag, hvorav 27.500 per i dag er gass.

Onsdag tas 117 medlemmer på Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge Equinor. Disse plattformene produserer rundt 330.000 oljeekvivalenter per dag, hvorav 264.000 er gass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er varslet en ytterligere opptrapping av streiken fra 9. juli, med plassfratredelse på Sleipner, Gullfaks A og Gullfaks C.

– Konsekvensene av denne opptrappingen er ikke klarlagt ennå, skriver Equinor.

Stemte nei

Medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag.

– Jeg har ikke noen kommentar til hvor mye gasseksport som rammes. Vi på arbeidstakersiden benytter oss kun av de avtalte virkemidlene når enighet ikke oppnås. Arbeidsgiverne vet godt at dette kunne bli konsekvensen, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til NTB.

– Lederne håper begge parter kan vise stor nok vilje til å finne løsning når våre medlemmer sa nei i uravstemningen som ble gjennomført, sier han.

Forbundslederen sier at det er arbeidsgiveren som sitter på nøkkelen til å få løst situasjonen før streiken iverksettes.

– Så langt har vi ikke fått noe konkret, sier han.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS, og OKEA ASA.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte