Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 august 2022 07:28
Del på Facebook
Frp frykter at det kan ende med at Norge får problemer med å importere strøm i høst og vinter etter å ha eksportert kraft hele våren og sommeren.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Frp frykter at det kan ende med at Norge får problemer med å importere strøm i høst og vinter etter å ha eksportert kraft hele våren og sommeren.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frps Marius Arion Nilsen mener statsministeren gir vage løfter i sine uttalelser om strømkrisen. Han frykter at Norge blir sittende med svarteper i vinter.

Jonas Gahr Støre (Ap) sa i helgen til NTB at strømkrisen kan vare i mange år, og at folk må ta alvoret i det inn over seg.

Annonse
Annonse

– Det er bra at de endelig ser alvoret og begynner å komme med tiltak. Men det er bare vage ord og vage løfter. Når Støre selv sier at strømpriskrisen kan vare i flere år, må man ta tak i de underliggende problemene, sier Nilsen.

Nilsen sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Frp. Han ber regjeringen ta grep og bremse krafteksporten, samtidig som det må gjøres mer for å hjelpe dem som sliter med høye strømregninger her hjemme.

– Vi er blitt tett tilknyttet et dysfunksjonelt europeisk kraftmarked og har ikke en regjering som taler norske strømkunders sak, sier Nilsen.

Fra eksport til import

Flere har påpekt at Norge kan komme til å måtte importere strøm i vinter, ettersom tomme vannmagasiner vil gi mindre egenproduksjon.

– Det er litt morsomt, for først eksporterer vi så mye kraft at vannmagasinene våre er tomme, for deretter å si at vi er avhengige av kraftimport for å komme oss gjennom vinteren. Samtidig har ikke Tyskland kraft å avse i vinter. Britene har også sagt at de skal stenge eksport av kraft hvis det blir en kraftkrise, sier Nilsen.

– Så det er bare ønsketenkning å eksportere magasinene tomme og så skulle importere i vinter når det er krise, sier Nilsen.

Annonse
Annonse

Han sier at det er viktig at Stortinget nå kan samles og gi regjeringen en instruks

– Denne regjeringen rir ikke samme dag som de saler, så jeg tror definitivt at Stortinget bør komme sammen og tvinge regjeringen til handling. Det er en mindretallsregjering, så makten ligger i Stortinget, sier Nilsen.

– Det er bra at alvoret begynner å gå opp for Støre, men det går bare alt for seint. Det å behandle symptomene, men ikke ta tak i årsakene, det blir som å plastre en arterieblødning, sier Frp-eren.

SV var også blant partiene som i helgen tok til orde for flere strømtiltak, men regjeringen svarte da at den vil avvente utredningen Statnett er i gang med.

Støre: Klar til å ta grep

Støre sa til NTB i helgen at regjeringen skal gjøre det den kan for å bøte på strømkrisen.

– Jeg er klar til å ta grep, sier han.

– Jeg er statsminister i Norge. Det er norske interesser jeg er satt til å ivareta. Det er å sikre forsyningssikkerheten for Norge i en europeisk energikrise. Andre europeiske land er i dyp krise, verre enn her hjemme. Men vi skal sikre oss for ikke å komme i forsyningsproblemer. Og jeg kommer til å bruke de virkemidlene som trengs for å nå det målet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse