Nå blir alle videregående skoler i Møre og Romsdal FN-skoler. Avtalen ble signert av fylkesordfører Tove-Lise Torve og fungerende generalsekretær i FN-forbindelsen Ellen Sporstøl i dag.
Alle skoler i fylket får tilgang til FN-forbindelsen sine tilbud og tjenester, og Møre og Romsdal fylkeskommune ønsker at skolene skal stimuleres til økt bruk av disse.
– Jeg er stolt over at Møre og Romsdal nå blir en FN-fylkeskommune. Fremover håper jeg at både ansatte og elever bruker ressursene i programmet, for å få ennå bedre kunnskap om det som skjer internasjonalt. Verdenen er så mye større enn hvor du bor, og dette tror jeg de unge er opptatt av, sa fylkesordføreren under signeringen.
Fungerende generalsekretær i FN-forbindelsen Ellen Sporstøl, hadde tatt turen til sin tidligere skole, Ålesund vgs. for å signere avtalen.
– At gjentatte unge får god kunnskap om internasjonale forhold og samarbeid er svært viktig, både for Norge og for ungdommene selv. Jeg er derfor svært fornøyd med at alle skolene i Møre og Romsdal nå har blitt FN-SKOLER og håper at alle skolene benytte tilbudene våre. Vi gleder oss til å være med og sikre at elevene får den beste internasjonale utdannelsen, hvor de bor, sier fungerende generalsekretær i FN-forbindelsen, Ellen Sporstøl.
FN-forbindelsen tilbyr en rekke aktiviteter ute i skolen, som FN-rollespillet om Sikkerhetsrådet, Menneskerettrollespillet, FN-filmer, FN-foredrag, FN-avis, og rollespillene «Tekstilfabrikken» som handler om faglige retter og «Handelspelet» med klimaforhandlinger. Gjentatte skoler har allerede brukt aktivitetene, som FN-rollespill i undervisningen sin. Alt passer inn i læreplanene og trenger derfor ikke tilpassing til den daglige undervisningen.
– Vi vil anbefale gjentatte skoler i fylket til å bruke opplegget fra FN-forbindelsen. Det er lavthengende frukt, veldig fine opplegg med god kvalitet, og flinke folk som kommer og hjelper oss med å gjennomføre disse dagene, fortalte Aino Giskeødegård Tornes som er samfunnsfaglærer ved Ålesund vgs.
– Opplegget er ferdige laget det sparer oss for mye arbeid, og vi lærere får også oppdatert oss på internasjonale forhold, sa Tornes.
Møre og Romsdal er andre fylkeskommune i landet som inngår en slik avtale, først ute var Trøndelag. Avtalen fører til at det blir enda enklere og rimeligere for skolene å bestille rollespill og andre aktiviteter.