Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
19 august 2022 12:58
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statnett vil fra kutte sin andel av nettleien til null ut neste år. Til sammen utgjør kuttene 11 milliarder kroner.- Langt fra nok, sier Energi Norge.

– Inntektene vi får når strøm overføres, er rekordstore. Samtidig er kostnaden for tap i nettet også større. Denne kostnaden ønsker vi nå å kompensere slik at mer av flaskehalsinntektene kommer tilbake til norske forbrukere og industrien, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett i en pressemelding.

I april kuttet Statnett i deler av nettleien. Nå setter det statseide selskapet som er ansvarlig for å bygge, drifte og vedlikeholde det norske kraftsystemet, hele nettleien til null fra 1. september.

Kan spare fem til ti øre kilowattimen

Det var E24 som omtalte saken først. Nettstedet skriver at kuttet ikke betyr at folk slipper helt unna nettleien, men grepet gjør at de slipper å betale nettleie for sentralnettet, som drives av Statnett.

Dette kan ifølge E24 spare kundene for rundt fem til ti øre kilowattimen, avhengig av hvor de bor.

Bakgrunnen for kuttet er de svært høye inntektene fra forbindelsene til andre land, samt fra flaskehalser i det norske nettet den siste tiden.

– Dette er såkalte flaskehalsinntekter og skyldes store prisforskjeller mellom Norge og nabolandene, samt mellom landsdelene, skriver Statnett.

annonse

Størst kompensasjon i Sør-Norge

Den største kompensasjonen vil komme i Sør-Norge, der prisen er høyest og dermed kostnaden ved tap i nettet også.

– Det er viktig for oss å sikre at de ekstraordinære inntektene kommer nettkundene til gode. Denne beslutningen betyr at nettkundene får 11 milliarder kroner i redusert tariff til Statnett, sier Hilde Tonne.

Energi Norge: – Langt fra nok

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge, som organiserer nettselskapene, sier at det Statnett gjør er positivt, men at det ikke er nok.

– Nettselskapene i Sør-Norge står i en svært alvorlig situasjon med høye transportkostnader på grunn av høy strømpris, som ikke dekkes av dagens nettleie. Dette kan føre til en økning av nettleien på flere tusen kroner per husholdning, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.

Hun sier at de Energi Norge har jobbet i flere uker for å få Statnett til å tilbakeføre sine ekstraordinære inntekter raskere til strømkundene.

– Det Statnett nå gjør er positivt, men langt fra nok til å unngå en kraftig prisøkning. Nettbransjen ønsker så langt det er mulig å skjerme folk for økt nettleie på toppen av svært høye strømpriser. Vi har god dialog med Olje- og energidepartementet for å finne løsninger som kan hindre et mulig prissjokk. Statnett har milliarder i ekstrainntekter som selv med dagens varslede prisreduksjon ikke når fram til kundene, sier Lind.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Vanskelige veivalg?
Frank Sve har mange merkelige utspill, blant annet:«Korleis er då til dømes planlegginga, prosjekteringa, berekningane og alle nødvendige faktorar ikring ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Arne AlmaasHva er problemet med NRK? Rasmussen korrigerer feilaktige avisinnlegg – kampen mot Fake News bør også NRK støtte. Ellers har ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Geir M PunnerudDu klandrer Rasmussen for å helle bensin på bålet, uten å nevne de som stadig vekk setter fyr på nye ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Anne Mari SandshamnDet er ikke jeg som finner på disse hullene i bemanningsplanen. Dette ble senest orientert om i styremøtet i HMR ...
At dokke overhodet gid å bry dokke med RR og TS sine innlegg og kommentarer beviser at NRK har en ...
Geir M Punnerud 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Terje SundsbøOg der kom du ja? Tror ikke du heller klarer å se utenfor grensene til Molde. Har jeg hørt. R.R ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte