Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
26 september 2022 09:40
Del på Facebook
Ytre Nordmøre: Egil Halås, prosjektleiar i Mesta (til venstre) saman med byggeleiar Tor Håkon Taraldsen i Møre og Romsdal fylkeskommune og Kjell Inge Hatle, anleggsleiar i Mesta. Foto: MR Fylke
Ytre Nordmøre: Egil Halås, prosjektleiar i Mesta (til venstre) saman med byggeleiar Tor Håkon Taraldsen i Møre og Romsdal fylkeskommune og Kjell Inge Hatle, anleggsleiar i Mesta. Foto: MR Fylke

Mesta og Veidekke skal de neste fem årene drifte og vedlikeholde fylkesveiene på Nordmøre. Kontraktene har en verdi på tilsammen 638 millioner kroner.

Med de inngåtte kontraktene skal innbyggere og næringsliv oppleve forutsigbare- og fremkommelige fylkesveier på Nordmøre.

annonse

De to anbudkonkurransene ble utlyst tidligere i år. Kontraktene omhandler en rekke prosesser / virksomhetsområder: Tunneler, vedlikehold av drens- og avløpanlegg, veidekker, renhold og grønt, bro og kai, vinterdrift, styring og administrasjon.

Mesta på ytre – og Veidekke på indre Nordmøre

Etter anbudskonkurransene er kontraktene tildelt:

  • Ytre Nordmøre: Mesta skal fra 1. september 2022 og i fem år drifte og vedlikeholde alle fylkesveiene i området; 479 kilometer vei og 13 kilometer gang- og sykkelvei. Prisen på kontrakten er 352 millioner kroner.
  • Indre Nordmøre: Veidekke skal fra 1. september 2022 og i fem år drifte og vedlikeholde alle fylkesveiene i området; 444 kilometer fylkesvei og 12 kilometer gang- og sykkelvei. Prisen på kontrakten er 286 millioner kroner.

- Det er utarbeidet samarbeidskontrakter mellom Møre og Romsdal fylkeskommune som byggherre og entreprenørene. Vi har gjennomført gode samhandlingsmøter før oppstart, og disse er utgangspunkt for et godt samarbeid videre, sier samferdseldirektør, Arild Fuglseth.

annonse

Økt fokus på miljøkrav

Møre og Romsdal fylkeskommune har som ambisjon å være miljøfylke nummer en, og i anbudkonkurransene for de to driftskontraktene er det et økt fokus på miljøkrav:

  • Rapportering på klimagassutslipp
  • Utslippskrav for kjøretøy
  • Euroklasse 6 krav for anleggsmaskiner i vinterdrift
  • Ved kantslått skal det tas hensyn til pollinerende insekter, truede arter og tilliggende matjord
  • Enkelte brøytestrekninger med egne krav til kjøretøy
  • Mindre saltforbruk ved bruk av nyere metoder

Belønningsordning for innovasjon

I de nye driftskontraktene er det også gjort andre forbedringer.  For flere av kontraktens prosesser er oppgjørsformen endret fra store samleposter til mengdebasert oppgjør. Det er også innført en belønningsordning for innovasjon og ny teknologi i kontraktperioden.

Om Mesta

Mesta bygger-, vedlikeholder og utvikler norsk infrastruktur på oppdrag fra offentlige og private kunder.
Selskapet har over 1.700 ansatte og omsetter for over 5 milliarder kroner årlig. Mesta er eid av den norske stat, ved Nærings- og fiskeridepartementet.

annonse

Om Veidekke

Veidekke er blant de største entreprenørene i Skandinavia, med 7.800 ansatte.
Konsernet har hovedkontor i Oslo og har i tillegg til Norge virksomhet i Sverige og Danmark.
Veidekke omsatte for 37,5 milliarder kroner i 2021. Området Infrastruktur Norge, som drift- og vedlikehold av veier i Norge ligger under, omsatte for 9,1 milliarder kroner.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 32 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte