Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 september 2022 12:14
Del på Facebook
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa i juli at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023. 7 av milliardene gis i år.

2 milliarder er satt av til innkjøp av gass slik at Ukraina har energi til vinteren. Støtten gis gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

1 milliard er satt av via Verdensbanken til den ukrainske staten for å sikre drift av grunnleggende tjenester som sykehus og skoler. I tillegg gir regjeringen 1 milliard til humanitær innsats.

– Russlands invasjon av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Krigen har dramatiske konsekvenser for det ukrainske folket, for landet og for økonomien. Invasjonen truer sikkerheten i Europa og påvirker også Norge. Vi bidrar for å støtte ukrainernes kamp for frihet, men også våre egne kjerneinteresser som sikkerhet og demokrati i Europa, sier utenriksminister Huitfeldt (Ap).

Hun presiserer at den økte Ukraina-bistanden ikke vil gå på bekostning av bistand til andre land og mottakere i år.

Mer militærstøtte

I tillegg skriver Forsvarsdepartementet i en separat pressemelding at Norge også øker den militære bistanden til Ukraina med 3 milliarder i 2022.

Mesteparten av midlene går til fond for militær støtte til Ukraina. Pengene gis via en økning i Forsvarsdepartementets budsjett.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Invasjonen av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Behovet for militær støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk og legger til rette for at landet kan forsvare seg mot Russlands folkerettsstridige militære angrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen foreslår også å anskaffe vinterbekledning og utrustning til de ukrainske styrkene for inntil 250 millioner kroner.

– Vinterutrustning er avgjørende for at de ukrainske soldatene skal kunne operere og forsvare seg gjennom høsten og vinteren, men mye av dette materiellet gikk tapt i krigens første måned

Støre-milliarder

Det var under et besøk til Kyiv i juli at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023.

Med dette er 7 av disse milliardene lovet bort i 2022, skriver Utenriksdepartementet. Pengene kommer i tillegg til de nær 4,5 milliarder kronene i støtte som regjeringen allerede har bidratt med i 2022.

– Regjeringen vil komme tilbake i statsbudsjettet for 2023 med ytterligere informasjon om innretningen av norsk støtte til Ukraina i 2023, heter det i Utenriksdepartementets pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøVi får vente og sjå. Regjeringa har ikkje konkludert.Rogfast har ein bompengeandel på nesten 80 prosent,  mot Møreaksen på 20 ...
Terje Sundsbø 44 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrStortinget har gjort anmodningsvedtak at staten skal overta garantiansvaret for bompengeandelen ved riksveier. Dette utarbeides nå. Tror du ikke det ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDette veit du. Vedtaket du viser er ei anmodning til regjeringa om å utgreie dette. Etter det eg har sett ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDet er altså et stortingsvedtak som sier at staten overtar garantiansvaret for i bompengelån på riksveier.Er KS2-analysen for trinn 1 ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøLes dette oppslaget der definisjonen av utviklingsprosjekt stårhttps://www.nrk.no/ostfold/vil-kvitte-seg-med-bastoferga-i-moss-1.16892598
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSiste oppslag du viser til er frå 2020 og anmodningsvedtaket som Regjeringa skulle følge opp. Eg har sett ein uttale der ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse