Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 oktober 2022 20:32
Del på Facebook
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil stramme inn på lederlønningene i statlige selskaper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil stramme inn på lederlønningene i statlige selskaper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Jan Christian Vestre vil innføre et prinsipp om at ingen statlig toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte – i kroner og øre.

Dette vil gå fram av eierskapsmeldingen som Vestre skal legge fram fredag, opplyser Ap-statsråden til VG.

Annonse
Annonse

Prinsippet går ut på at ingen toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte, ikke i prosent, men i kroner og øre. Og brytes dette prinsippet, kan resultatet ifølge VG bli hoderulling i styrerommene.

– Det er ingen eierskapsmelding som har gått så langt før. Dette er en svært kraftig innstramming. Men jeg vil være en næringsminister som utretter noe, sier Vestre til avisen.

Enige i Hurdal

Prinsippet vil gjelde selskaper der staten er eier.

I Hurdalsplattformen ble regjeringspartiene Ap og Sp enige om å sikre mer moderasjon når det gjelder statlige lederlønninger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Regjeringen vil «lage nye retningslinjer for lederlønninger og andre typer godtgjøring for ledere i staten, som bidrar til reduserte lønnsforskjeller,» heter det i plattformen.

Et godt signal

– Dette forslaget ser veldig lovende ut, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til NTB.

Rødt mener lederlønninger i statlig eide selskaper er altfor høye og har vært det lenge. De mener en slik lønnsfrys som Vestre varsler er et godt signal, selv om Rødt gjerne også skulle sett at lederlønningene gikk ned.

– Vi tar selvsagt forbehold om at vi ikke har sett detaljene i forslaget eller helheten i eiermeldingen, men alt i alt er dette lovende takter, sier Martinussen.

Utvalg vil vrake

I sommer fikk regjeringen også overlevert en rapport fra det såkalte Lederlønnsutvalget. Utvalget går inn for å vrake dagens lederlønnssystem, som ble innført i 1991 for å minske forskjellene mellom offentlig og privat sektor.

Blant tingene utvalget foreslo, var lønnstak, strengere regulering av lønnsintervaller, rekruttering på lavere lønnsnivåer, lønnsreduksjon og lønnsfrys.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Vidar Hölm 16 timer siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 16 timer siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 4 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Terje Sundsbø 5 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Hvor lenge kan motstanderne av Møreaksen skjule kostnadene med fortsatt ferge? "Når fergene avløses av Møreaksen frigis enorme mengder strøm, ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasFakta er bedre enn fabler, spesielt i diskusjoner om samferdsel. Dine metaforer om elefanter kommer vi ingen vei med. Spesielt ...
Arne Almaas 5 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Terje SundsbøDet eneste jeg ønsker å kommentere er at det ikke er vits i å kommentere dialogene du og RR har ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse