Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 desember 2022 11:10
Del på Facebook
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at situasjonen for landets strømnettet er anstrengt og ber det svenske folket spare på strømmen.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at situasjonen for landets strømnettet er anstrengt og ber det svenske folket spare på strømmen.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen for det svenske strømnettet er «relativt akutt», advarer statsminister Ulf Kristersson. To av landets seks kjernekraftreaktorer stenges fredag for vedlikehold.

– Vi vil ikke skape panikk på noen måte, men vi er sterkt bekymret for den svenske strømproduksjonen akkurat nå. Situasjonen for strømnettet er rett og slett anstrengt, sa den svenske statsminister på en pressekonferanse i Stockholm fredag formiddag.

Annonse
Annonse

Han viser til at Sveriges største kjernekraftreaktor, Oskarshamn 3, tas ut for vedlikehold i 10 dager. Også et annet kjernekraftverk stenges av samme grunn. Det betyr ifølge Kristersson at risikoen for utkobling i strømnettet økes fra «lav» til «reell».

– Vi ber det svenske folket om å spare strøm og senke innetemperaturen for å minske risikoen for utkoblinger, tilføyde statsministeren.

Frykter høye strømpriser

Det er lettere sagt enn gjort. Kaldt vær i Sverige driver opp forbruket. Samtidig er strømproduksjonen under press som følge av lite og svak vind. I tillegg går en reaktor på atomkraftverket på Ringhals for halv maskin i helgen.

Til stede på pressekonferansen var også energi- og næringsminister Ebba Busch og arbeidsminister Johan Pehrson.

– Dette øker risikoen for enda høyere strømpriser, sa Busch.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Jobber med å sikre forsyningen

Men til tross for den sterke advarselen fra regjeringen, er det ifølge Svenska kraftnät svært lav risiko for strømmangel, i hvert fall i nær fremtid, om ikke noe uforutsett skulle skje.

– Et tegn på det er at Karlshamnsverket ikke er i beredskap. Dersom situasjonen blir mer kritisk, kan vi be om at det oljefyrte Karlshamnsverket går i beredskapsmodus, slik at det kan starte opp med to timers varsel. Det er ikke gjort ennå, påpekte driftsleder Pontus de Maré i Svenska kraftnät til nyhetsbyrået TT torsdag.

Han avdramatiserte situasjonen ytterligere ved å vise til at Svenska kraftnät har inngått en avtale med Göteborg Energi om Rya kraftvarmeverk, som kan sikre tilgang på inntil 250 MW i det sørvestlige Sverige fram til mars 2023.

Ingen fare for Norge

På pressekonferansen fredag sa generaldirektør Lotta Medelius-Bredhe i Svenska kraftnät at det vil bli nødvendig med strømimport til Sør-Sverige fra Norge de nærmeste dagene, for å dempe risikoen for utkobling.

Det svenske og norske kraftnettet er koblet tett sammen, og situasjonen i Sverige kan dermed slå kraftig inn på prisen på strøm i Sør-Norge. Dette betyr ikke at det er aktuelt med utkobling i Norge.

– Det nordiske systemet er koblet tett sammen, men vi ser ingen bekymringer for situasjonen på vår side nå. Vi vil bistå og er glad for at kapasiteten mellom våre to land er bedret igjen, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til Teknisk Ukeblad.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse