Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
09 desember 2022 11:10
Del på Facebook
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at situasjonen for landets strømnettet er anstrengt og ber det svenske folket spare på strømmen.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at situasjonen for landets strømnettet er anstrengt og ber det svenske folket spare på strømmen.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Situasjonen for det svenske strømnettet er «relativt akutt», advarer statsminister Ulf Kristersson. To av landets seks kjernekraftreaktorer stenges fredag for vedlikehold.

– Vi vil ikke skape panikk på noen måte, men vi er sterkt bekymret for den svenske strømproduksjonen akkurat nå. Situasjonen for strømnettet er rett og slett anstrengt, sa den svenske statsminister på en pressekonferanse i Stockholm fredag formiddag.

Han viser til at Sveriges største kjernekraftreaktor, Oskarshamn 3, tas ut for vedlikehold i 10 dager. Også et annet kjernekraftverk stenges av samme grunn. Det betyr ifølge Kristersson at risikoen for utkobling i strømnettet økes fra «lav» til «reell».

– Vi ber det svenske folket om å spare strøm og senke innetemperaturen for å minske risikoen for utkoblinger, tilføyde statsministeren.

Frykter høye strømpriser

Det er lettere sagt enn gjort. Kaldt vær i Sverige driver opp forbruket. Samtidig er strømproduksjonen under press som følge av lite og svak vind. I tillegg går en reaktor på atomkraftverket på Ringhals for halv maskin i helgen.

Til stede på pressekonferansen var også energi- og næringsminister Ebba Busch og arbeidsminister Johan Pehrson.

– Dette øker risikoen for enda høyere strømpriser, sa Busch.

annonse

Jobber med å sikre forsyningen

Men til tross for den sterke advarselen fra regjeringen, er det ifølge Svenska kraftnät svært lav risiko for strømmangel, i hvert fall i nær fremtid, om ikke noe uforutsett skulle skje.

– Et tegn på det er at Karlshamnsverket ikke er i beredskap. Dersom situasjonen blir mer kritisk, kan vi be om at det oljefyrte Karlshamnsverket går i beredskapsmodus, slik at det kan starte opp med to timers varsel. Det er ikke gjort ennå, påpekte driftsleder Pontus de Maré i Svenska kraftnät til nyhetsbyrået TT torsdag.

Han avdramatiserte situasjonen ytterligere ved å vise til at Svenska kraftnät har inngått en avtale med Göteborg Energi om Rya kraftvarmeverk, som kan sikre tilgang på inntil 250 MW i det sørvestlige Sverige fram til mars 2023.

Ingen fare for Norge

På pressekonferansen fredag sa generaldirektør Lotta Medelius-Bredhe i Svenska kraftnät at det vil bli nødvendig med strømimport til Sør-Sverige fra Norge de nærmeste dagene, for å dempe risikoen for utkobling.

Det svenske og norske kraftnettet er koblet tett sammen, og situasjonen i Sverige kan dermed slå kraftig inn på prisen på strøm i Sør-Norge. Dette betyr ikke at det er aktuelt med utkobling i Norge.

– Det nordiske systemet er koblet tett sammen, men vi ser ingen bekymringer for situasjonen på vår side nå. Vi vil bistå og er glad for at kapasiteten mellom våre to land er bedret igjen, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til Teknisk Ukeblad.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte