Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 januar 2023 12:52
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble møtt med mange spørsmål om strøm da han møtte i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble møtt med mange spørsmål om strøm da han møtte i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener deler av strømkrisen må løses i samarbeid med Europa. Om to-tre år kan det være over, sier han.

– Jeg tror at vi kommer ut av den krisen om et par-tre år, når Europa kommer i gang med fornybar-produksjonen sin, og vi kommer videre med bedre samarbeid og mer utveksling, og mer kraft, mer nett og mer enøk, sa Støre i Stortingets spørretime onsdag.

Der ble strømpriser og kraftkrise nok en gang det altoverskyggende temaet.

Blant annet ville Rødts Sofie Marhaug vite hvorfor regjeringen, etter halvannet år med strømpriskrise, ikke gjør noe med prismekanismene. Regjeringen trenerer arbeidet, hevder hun.

«Norgespris» på strøm?

– Det å lukke Norge inne og tro at siden det koster 12 øre å produsere strøm, så er det det prisen bør ligge på, det er ikke veien å gå. Det kommer til å skape rasjoneringsbehov, mener statsministeren.

Samtidig holder han døren på gløtt for et toprissystem på strøm, hvor utenlandskablene får egne priser. Både SV og regjeringspartner Sp har tatt til orde for dette.

– Jeg vil ikke åpne for eller lukke døren for det nå. Men det reiser en lang rekke problemstillinger i forhold til vårt ansvar for å ha utveksling med andre land, og hva det vil gjøre med prisfastsettelsen og forsyningssikkerheten. Men vi skal se på det grundig, sier Støre.

Tror strømprisen vil synke

Til NTB sier han at ting nå tyder på at strømprisene kan bli lavere framover.

– Dette er det vanskelig å spå om. Men nå ser det ut som at vi får stabilisert gassprisene denne vinteren og fram mot sommeren. De prisspådommene som er for 2023, vitner om et langt lavere nivå enn det var i fjor. Men vi kommer til å ha noen usikre år foran oss, framholder statsministeren.

– Hva kan konsekvensene av dette bli?

– Konsekvensen av dette er at vi trenger omfordeling, slik vi har hatt med strømstøtteordningen til husholdninger. Vi trenger også forutsigbarhet for næringslivet.

annonse

I Stortinget pekte SV-leder Audun Lysbakken på det han mener er grunnleggende feil med dagens system.

– Selvfølgelig er det krigen og Putins energiimperialisme som er årsaken til de løpske gassprisene i Europa. Men det kan jo også hende at denne situasjonen har avdekket at et fritt markedssystem på det som jeg tror de fleste mener er svært grunnleggende infrastruktur, passer dårlig i en slik krise, sa SV-lederen.

Steinkasting

Spørretimen startet med verbal steinkasting om strøm mellom Støre og Høyres Nikolai Astrup.

Astrup ville vite hva Støre egentlig tror han vil finne når «alle steiner skal snus» for å løse kraftproblemet, mens Støre svarte med å spørre om hvilken stein Høyre har sovet under i åtte år.

– Da vi kom i regjeringskontorene, var det svært lite som hadde skjedd, sa han og pekte på at det var full stopp i all landbasert vindkraft, treg framgang på enøk og manglende kapasitet på havvind i Olje- og energidepartementet.

– Det måtte en ny regjering og ny handlekraft til for å komme vekk fra den søvndyssende under steinen-tilværelsen som Høyre og Astrup befant seg i i altfor mange år, sa han.

Havvind-kritikk

Astrup retter på sin side kraftig kritikk mot regjeringens nedskalering av havvindprosjektene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

Her var det opprinnelig planlagt for utbygging av 4.500 megawatt havvind, men regjeringen har så langt bare utlyst arealer tilsvarende 2.000 MW. Når resten skal lyses ut, er uklart.

Overfor NTB avviser Astrup at manglende kapasitet i forvaltningen er grunnen til at havvindutlysningen er halvert.

– Dette er spinn, spill og retorikk fra statsministeren. Dette skyldes ikke manglende kapasitet, men intern uenighet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, noe som i realiteten bremser kraftutbyggingen i Norge, hevder han.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Bom! Eller passer det bedre med skivebom?245,- for en retning, for en liten del av strekningen? Dvs. den minst ønskede ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu leste ikke hva jeg  skrev du? EN gang til da, jeg skrev I K K E om ferger, men ...
@Rolf Erik PedersenDe fornuftige politikerne sitter på Stortinget, og de har ingen agenda sammen med Møreaksen AS. Også Nye Veier AS har ...
@Rolf Erik PedersenDet er bare en forskjell på rundt 20 lastebiler mellom Eksportveien og Møreaksen. Å beregne %-andeler gir bare mening når ...
@Rolf Erik PedersenSå du mener at et mindretall på 25% bør prioriteres framfor flertallet?
@Roger DragsethKostnadsøkningen på Møreaksen er akkurat som på alle andre samferdselsprosjekter. Altså nøyaktig som forventet, ifølge Statens vegvesen.Det samme problemet som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte