Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 januar 2023 10:02
Del på Facebook
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Arbeiderpartiets interne strømutvalg. Hun mener Norge må tørre å utfordre EØS-reglene på strøm. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Arbeiderpartiets interne strømutvalg. Hun mener Norge må tørre å utfordre EØS-reglene på strøm. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge må tørre å utfordre EØS-avtalen i strømpolitikken, mener lederen av Arbeiderpartiets strømutvalg Kari Nessa Nordtun.

Stavanger-ordføreren, som leder arbeidet internt i Ap med å utarbeide ny strømpolitikk inn mot landsmøtet i mai, deltok torsdag på et møte i lokallaget Nidaros Ap, skriver Dagbladet /Børsen.

Annonse
Annonse

– Vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på strømpolitikken. Norge har vist tidligere at vi har klart å vinne fram da hjemfallsretten ble problematisert tidlig på 2000-tallet, og når det gjaldt bemanningsbransjen for ikke mange år siden. Er det vilje, finner vi en vei, uttalte Nordtun på møtet.

Taler topper midt imot

Hun taler dermed topper i partiet, som olje- og energiminister Terje Aasland, midt imot. Regjeringen har gjentatte ganger påpekt at EØS-avtalen står i veien for Norges muligheter til å regulere strømeksporten og hindre prissmitte fra Europa.

– Vi vil ikke utfordre EØS-avtalen. Det er et viktig rammeverk for norsk industri og norske arbeidsplasser, slår Aasland fast i et intervju med NTB denne uka.

Nordtun mener på sin side at å utfordre EØS-avtalen handler om mot og politisk vilje.

– Med gode jurister er jeg trygg på at vi finner en måte å sikre målet på, sier Stavanger-ordføreren, som selv er jurist, til Dagbladet.

Hun sier også at det er et mål at strømprisene skal være lavere i Norge enn i resten av Europa for å sikre norsk industri et konkurransefortrinn.

Annonse
Annonse

– Ja, helt klart. Det er utvalget enige om. Spørsmålet er hvordan vi skal få det til, sier hun.

LO: Viktig å utfordre

Også LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er viktig å utfordre handlingsrommet i EØS-avtalen. Han sier til Nationen at Norge for ofte tyr til en for avgrenset og juridisk tilnærming til avtalen.

– I disse viktige spørsmålene nytter det ikke å forskuttere brudd på EØS-avtalen. Handlingsrommet er noe som må ses i sammenheng med at samfunnsutfordringer oppstår underveis, og kan ikke være statisk nedfelt på forhånd, framholder han.

– Dette handler ikke om man er for eller imot EØS-avtalen. EØS-avtalen kan ikke stå til hinder for at vi skal løse strømpriskrisen her hjemme, sier Bjørnstad.

Toprismodell

Både Senterpartiet, SV og Frp har tatt til orde for en toprismodell der det settes én pris på strøm til innenlands bruk, mens strøm som eksporteres, får en høyere pris.

I forrige uke uttalte imidlertid en informert kilde i EU til NTB at EUs tredje energimarkedspakke, som Norge sluttet seg til i 2018, ikke tillater et slikt prisskille.

Regjeringen har tidligere slått fast at det er uaktuelt å trekke Norge ut av den tredje energimarkedspakken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse