Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 januar 2023 16:48
Del på Facebook
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) snakker mot bedre vitende når det gjelder strømstøtte til næringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) snakker mot bedre vitende når det gjelder strømstøtte til næringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strøm til fastpris er ikke løsningen for næringslivet, mener Norsk Industri. I år vil flere bedrifter enten gå over ende eller måtte nedbemanne, spår de.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen og direktør Knut E. Sunde gikk hardt ut mot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da de la fram årets konjunkturrapport om framtidsutsiktene for norsk industri torsdag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De mener Vestre taler mot bedre vitende når han tviholder på at det er fastprisavtaler på strøm som skal redde bedriftene over strømkneika.

– Næringsministeren ber oss om å være tålmodige. Men hvis noen hadde villet gi oss kraftprisavtaler som er så gode som Vestre tror, så ville de kommet før årsskiftet, slår Norsk Industri-direktørene fast.

– Vestre tar feil

De mener Vestre tar feil på flere punkter, blant annet at det nå er mulig å få avtaler til under 70 øre per kilowattime.

– Han må slutte å si dette. Reelt sett er prisen mye høyere, fordi bedriftene må selge tilbake strøm de ikke bruker på natt og i helger, til en mye lavere pris. Dette gjelder i tillegg avtaler på sju år, som er helt irrelevant for bedriftene, framholder Sunde.

Fredag ble det kjent at etter press fra Vestre har Statkraft senket fastprisen på strøm med 10 prosent til 98,63 øre per kWh på sine treårsavtaler. Men det er fortsatt for høyt, mener Norsk Industri.

I midten av januar var det kun 130 bedrifter som hadde tegnet fastprisavtale på strøm.

Norsk Industri håper Vestre nå vil la seg inspirere av Tyskland, der bedriftene nå får strømstøtte av staten på 70 prosent av forbruket sitt når prisen er over 75 øre.

– Det mest irriterende er at regjeringen sier at en tysk ordning vil føre til økt inflasjon. Det er helt feil. Dette er penger som er inndratt av staten på grunn av høye strømpriser, sier Sunde.

Superprofitt

Ifølge Norsk Industri vil staten få inn en «superprofitt» på 73 milliarder kroner til statskassa på grunn av de høye strømprisene.

– Å omfordele dette for å hjelpe næringslivet over en kneik, slik mange land nå gjør, kan umulig være feil, føyer Lier-Hansen til.

– Har dere noe håp om at Vestre vil komme dere i møte?

Annonse
Annonse

– Vestre vil komme oss i møte når han får lov av finansministeren, sier Lier-Hansen – som også har en klar bønn, eller spørsmål, til næringsministeren:

– Hvor lenge skal han vente for å se om fastprisavtalene virkelig fungerer? Vi kan ikke vente lenger, sier han til NTB.

Sprekk i laget

For norske industribedrifter er framtidsutsiktene høyst usikre, ikke minst på grunn av de høye strømprisene, viser konjunkturrapporten.

– Mange bedrifter lever farlig, og flere vil trolig måtte nedbemanne i år. Men det er sprekk i laget, sier Lier-Hansen.

For mens noen bedrifter opplever at lønnsomheten øker, sliter andre med høye priser på råvarer og strøm.

Til NTB sier han at flere konkurser og at bedrifter flytter virksomheten sin til utlandet, kan bli resultatet.

500 bedrifter har svart på årets undersøkelse, og flere av dem bruker uvanlig sterke ord, både om strøm og skatt, ifølge Sunde.

– Mange fortviler over eierskatten, som er blitt doblet de siste to årene, sier han.

Frykter unødvendige konkurser

Regjeringen får også skarp kritikk for sin håndtering av grunnrenta på havbruk, som Norsk Industri betegner som «uvanlig klønete».

– Av en eller annen grunn har ikke regjeringen greid å stake ut en kurs, sier Sunde.

Dette har ført til at 35 milliarder kroner i investeringer har stoppet opp, ifølge Norsk Industri. Bråstoppen har særlig rammet leverandørindustrien til oppdrettsbransjen.

– Vår frykt er at dette blir liggende helt fram til juni. Fram til da kommer mange til å gå konkurs – helt unødvendig, sier Sunde.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse