Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
17 februar 2023 09:49
Del på Facebook
Administrerende direktør Allan Troelsen i SpareBank 1 Nordmøre. Foto: SpareBank 1 Nordmøre
Administrerende direktør Allan Troelsen i SpareBank 1 Nordmøre. Foto: SpareBank 1 Nordmøre

SpareBank 1 Nordmøre oppnådde i 2022 et historisk godt resultat og tidenes beste vekst i et marked preget av økt usikkerhet, men fortsatt med høy aktivitet og optimisme.

Konsernet SpareBank 1 Nordmøre oppnådde et resultat før skatt på 390 millioner kroner i 2022, mot 293 millioner kroner (eks fusjonskostnader) i 2021. Konsernet har ved utløpet av 2022 en forretningskapital på over 35 milliarder kroner, og en ren kjernekapitaldekning på 17,9 prosent.

annonse

– Aldri har banken eller de sammenslåtte bankene i sum oppnådd et bedre resultat. Resultatet kommer som en følge av stor vekst med mange nye kunder og gode synergieffekter etter sammenslåingen. I tillegg har alle ansatte i banken gjort en kjempegod jobb i en utfordrende periode, sier adm. direktør Allan Troelsen.

2022 var det første hele driftsåret for SpareBank 1 Nordmøre. Det var lagt til grunn at vi skulle gjøre SpareBank 1 Nordmøre til en bank som skulle bli enda bedre enn de to hver for seg, og i sum.

– Det har vi langt på vei klart, med blant annet tidenes beste resultat og rekordstor vekst. Men vi ser også at vi har potensial for ytterligere forbedringer. Gjennom 2022 har det blitt gjennomført mye intern utvikling, forbedring og omstillingsprosesser. Dette gir et godt grunnlag for videre positiv utvikling for banken i 2023 og fremover, sier Troelsen.

Troelsen påpeker at et godt resultat er avgjørende for videre utvikling av banken.

– God forretningsmessig drift og godt resultat, er avgjørende for at vi fortsatt fremover kan utgjøre en stor forskjell, videre vekst, samt opprettholde og videreutvikle vår attraktivitet, gode kundeopplevelser og det store samfunnsengasjementet vårt.

Rekordstor vekst

Banken økte i 2022 utlån til personkunder og næringslivskunder med 2.355 millioner kroner. Banken eller de to bankene i sum har aldri hatt tilsvarende økning i utlån på ett år.

– Med denne veksten har vi tatt enda større markedsandeler og bedret vår posisjon som ledene bank i regionen. At enda flere personer og bedrifter ønsker å bli kunde i banken viser at vi har bedre vår attraktivitet og konkurransedyktighet, fortsetter Troelsen.

Bankens netto renteinntekter i 2022 ble 467 millioner kroner, som utgjør 1,77 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital.

annonse

Kostnader

Sum driftskostnader for året utgjorde 381 millioner kroner. Dette utgjør 1,45 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital.

Kostnadsprosenten som er andel bankens kostnader i forhold til inntektene, ble for morbank 42,1 prosent, og for konsern endte den på 47,7 prosent (52,1 prosent eks fusjonskostnader i 2021).

–Vi er opptatt av at andre lykkes

Banken har aldri vært mer aktiv i samfunnsengasjementet sitt enn i 2022. Med gave – og sponsormidler har vi bidratt betydelig med økonomisk støtte og kompetanse til idrett, kultur, frivillighet og næringsutvikling i markedsområdet.

I tillegg har vi gjennomført en rekke arrangement i egen regi og ikke minst sponset mer enn 120 lag og foreninger. Til sammen bidrar vi med titalls millioner til å skape attraktivitet i regionen vår.

– For oss er det viktig å gi noe tilbake lokalt, og vi er opptatt av at andre lykkes. Vårt engasjement skaper hjertebank som berører og engasjerer nærmiljøet. Vi utgjør en forskjell i lokalsamfunnet. Gjennom å støtte gode formål vil vi bidra til å styrke regionen ytterligere og gjøre den enda mer attraktiv, sier Troelsen.

Nytt regnskapshus

Etter oppkjøpet av Trio Regnskap i 2021 hadde banken to regnskapshus som datterselskap. Gjennom 2022 er det gjennomført et arbeid med å slå sammen disse, og i desember i 2022 var den sammenslåtte SpareBank 1 Økonomipartner Nordmøre en realitet. Dette har blitt et selskap med 80 ansatte og over 80 millioner i omsetning, Banken har en eierandel på 69 prosent av selskapet.

Bransjen er i omstilling der behovet fra kundene dreier seg over til at de i større grad har behov for rådgivere og diskusjonspartnere innen økonomi enn regnskapsførere. Vi er godt i gang med denne omstillingen som også reflekteres i det nye navnet til selskapet.

Utsiktene fremover

Vårt konjunkturbarometer som ble lagt ut i november, viste at optimismen blant bedriftsledere i
regionen ikke har vært lavere siden finanskrisen i 2008, med unntak av koronaens utbrudd i mars
2020.

Det er fremdeles mørke skyer i horisonten, med stor usikkerhet og utfordrende makroøkonomiske forhold, men flere analytikere er nå mer optimistiske enn tidligere og mener at sannsynligheten for en hard landing i norsk økonomi er redusert.

– Vi opplever at næringslivet fremdeles går bra i regionen. Arbeidsledigheten i er fortsatt meget lav med 1,5 prosent helt ledige i Møre og Romsdal ved utgangen av desember, og vi opplever også at privatkundene betjener sine lån som forutsatt. Dette styrker oss i troen på at vi får en god start på 2023. Med utgangspunkt i posisjonen banken har og de muligheter vi opplever i markedet vårt, med blant annet stor eiendomsomsetning og større investeringer i vår region, forventer vi å opprettholde utlånsveksten utover 2023. Dette selv om høyere renter og en svakere boligprisutvikling forventes å bidra til nedgang i veksttakten for lån til husholdningene på landsbasis, avslutter Troelsen.

Fakta om Sparebank 1 Nordmøre

SpareBank 1 Nordmøre har sitt primære markedsområde i Møre og Romsdal. Konsernet er totalleverandør av produkter og tjenester innen finansiering, leasing, sparing og plassering, forsikring, betalingsformidling rådgivning og regnskapstjenester. Banken har kontorer i kommunene Trondheim, Smøla, Heim, Surnadal, Kristiansund, Averøy, Tingvoll, Hustadvika, Gjemnes, Molde og Ålesund. Konsernet består av morbanken, 69 prosent av SpareBank 1 Økonomipartner. Konsernet har 240 ansatte, og mer enn 50.000 kunder. Forretningskapital per 31.12.22 er 35,1 milliarder kroner.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte