Nordmørsmusea går inn i en ny tid med økt satsing på forskning og utdannelse.
Muséet etablerer nå en stipendiatstilling i samarbeid med NTNU og med støtte fra Sparebankstiftelsen Nordvest og Møre og Romsdal fylkeskommune.
Nordmørsmusea har gjennom 2022 jobbet med å etablere en stipendiatstilling i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Nå er finansieringen på plass. Stillingen skal rette seg spesielt mot temaet handlingsbåren kunnskap og hvordan museet sitt egen opplæring av tradisjonshåndverkere kan styrke og forbedre opplæring innen tradisjonshåndverk generelt og bygnings-/fartøysvern spesielt.
Husasnotra/Geitbåtmuseet, som er en avdeling under Nordmørsmusea, har gjennom mange år jobbet frem et opplæringssystem innen tradisjonshåndverk som vi kaller næmingeordninga. Dette er en treårig ordning for kompetanseheving av håndverkere ut over svennebrev, og har søkelys på grunnleggende kunnskap om materiale, verktøy, teknikker, prosedyrer, form og funksjon. Opplæringen skjer gjennom erfaringsoverføring fra lærer til næming, og gjentagande øvelse og arbeid med kunnskapen.
– Næmingeordninga er en nasjonal kjent ordning, og vi ønsker nå å løfte henne som godkjent høyere utdannelse. Da trenger vi forskning på metode, praksis og resultat. Hva skjærer til eksemplers om vi starter med tidlig kunnskapsoverføring til unger i barnehage og skole, hvordan virker dette inn på deres kunnskap og evne til å mestre faget etter hvert som de blir eldre? sier Eigunn Stav Sætre.
Stipendiatstillingen er finansiert av Sparebankstiftelsen Nordvest, Møre og Romsdal fylkeskommune og museet selv. Sparebankstiftesen Nordvest vil delta med 300 000 kroner årlig i tre år. Fra fylkeskommunen har vi fått en fast årlig løyve på 450 000 kroner, som skal gå til å styrke forskningen og frambringe mer kunnskap for kulturarven, på Nordmøre og i fylket ellers. Nå er planen å lyse ut en stipendiatstilling som vil utarbeide det faglige og økonomiske grunnlaget for et doktorgradsarbeid, hvor NTNU står som gradsgivende institusjon.
– Norge er rik på historiske bygg og anlegger. Dessverre er det stor mangel på kvalifisert, utdannet tradisjonshåndverkere i dag. Med bedre kunnskap om hvordan handlingsbåren kunnskapsoverføring og opplæring fungerer, ønsker vi å fremme museene sin rolle som opplæringsinstitusjoner og hjelpe med å løse en nasjonal utfordring. Vi får løftene både opplæringsformen og antallet høyere utdannet tradisjonshåndverkere som kan jobbe med bygnings- og fartøysvern både her i fylket og ellers i landet, sier avdelingsleder ved Husasnotra og Geitbåtmuseet Lisabeth Syltøy Fiske.
Nordmørsmusea forbereder nå en utlysning av stillingen, og ser det som den første av gjentatte forskningsprosjekt tilknyttet museet. - Dette er nybrottsarbeid for oss i Nordmørsmusea, men det baserer seg på all den kompetansen vi alt sitt inne med innen handlingsbåren kunnskap, og tiden er mer enn moden for å komme i gang med en slik satsing, sier Eigunn Stav Sætre, direktør i museet.