Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
17 februar 2023 15:10
Del på Facebook
Nordmørslistas ordførerkandidat, Stig Anders Ohrvik, foran råduset i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Nordmørslistas ordførerkandidat, Stig Anders Ohrvik, foran råduset i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, KSU.NO

Nordmørslista samler underskrifter for å stille til valg igjen for fjerde gang. Vi har tatt en prat med partiets ordførerkandidat, Stig Anders Ohrvik for høre om hvorfor han mener det fortsatt er behov for det tverrpolitiske partiet som blant annet har hatt sykehussaken og endring av regionstilhørighet som noen av sine tidligere hjertesaker.

– Det er noen få som har spurt om det fortsatt er behov for oss. Men hvorfor skulle det ikke være det? Hva har egentlig endret seg siden 2015? Vi er nærmere å miste sykehuset enn noen gang. Både akutt og føde er stengt. Skjevfordelingen i Møre og Romsdal er der fortsatt. Og vi er fortsatt i Møre og Romsdal. Hvis dette hadde endret seg kunne vi jo lagt ned virksomheten med god samvittighet. Men det er lite som har endret seg. Og dermed er det fortsatt behov for oss. Så enkelt er det, sier Nordmørslistas gruppeleder i Kristiansund Stig Anders Ohrvik.

Annonse
Annonse

Ikke bare nedturer

– Det finnes selvfølgelig lyspunkter på reisen fra 2015 til i dag også. Både Campus Kristiansund og Normoria er i ferd med å bli realisert. Det er udelt positivt for hele Nordmøre. Samtidig er særlig Campus Kristiansund betegnende for hva vi har hatt å slite med. Både Molde, Ålesund og Volda har hatt høyere utdanning i årevis. Med egne høyskoler. Med Campus Kristiansund får vi på plass en mengde gode utdanningstilbud som vi skulle hatt på plass for lenge siden.

Men fortsatt er det bare desentraliserte tilbud fra andre institusjoner vi får å tilby. Hadde det vært samhold i fylket vi bor i hadde vi hatt Høgskolen i Møre og Romsdal med selvstendige tilbud i alle byene i fylket på plass for mange år siden. Men for all del. Vi er på riktig vei. Spørsmålet er likevel om alt hadde kommet på plass uten at vi hadde raslet med lenkene på Nordmøre. Jeg tror ikke det. Det er dessverre slik at vi må fortsette å kjempe for alt vi skal ha. Og da må vi være klare til å gjøre nettopp det, sier Stig Anders Ohrvik videre.

0H6A8221– At vi skal klare å få på plass akutt og føde igjen i et sykehus som fortsatt eksisterer, det skal være mulig å få til, sier Stig Anders Ohrvik, gruppeleder i Nordmørslista i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, KSU.NO

Sykehuset på Hjelset

– Mange sier at det er for sent å stanse sykehuset på Hjelset. Hva sier du til det?

– Vi har aldri vært så veldig opptatt av det såkalte «fellessykehuset» i Molde. Det har ikke vært noe poeng for oss å stanse det. For all del, de har da behov for nytt sykehus i Molde. Men det vi har vært opptatt av, er hva vi kan beholde i Kristiansund. Og da er det først og fremst avstanden ved kritiske hendelser vi er opptatt av, og det betyr i praksis føde og akutt.

– Er det mulig å oppnå?

– Vi må nok ha et litt større tidsperspektiv på det. Men de klarte en gang å bygge sykehus der det ikke var noe sykehus fra før også. Da var økonomien i landet dårligere, og antall utdannede leger og sykepleiere var færre. Så at vi skal klare å få på plass akutt og føde igjen i et sykehus som fortsatt eksisterer, det skal være mulig å få til. Men det kan ta litt lenger tid enn vi er fornøyd med. Det må vi nok ha klart for oss.

Annonse
Annonse

Ordførerkandidat

I en meningsmåling i Tidens Krav nylig gikk Nordmørslista tilbake, men det var likevel Stig Anders Ohrvik som tok andreplassen etter sittende ordfører Kjell Neergaard på spørsmålet om hvem folket vil ha som ordfører.

– Det er veldig hyggelig at mange peker på meg som ordfører, og det er selvfølgelig også et mål for Nordmørslista å jobbe for at vi skal ha ordføreren etter valget. Men det er to ting som er viktig for at det skal være mulig å få til, og det ene er at folk skriver under på listeforslagene våre, og det andre er at folk faktisk stemmer på oss ved valget. Det er jo ikke noen automatikk i at det største partiet får ordføreren, men det er likevel viktig å ha flest mulig av stemmene på vektskåla. Så skal man så klart klare å samarbeide om å etablere et flertall, sier Stig Anders Ohrvik.

Samarbeid

– ­Hvem av de andre politiske partiene kan Nordmørslista samarbeide med?

– Det vil alltid være motsetninger i politikken. Det er jo helt naturlig. Alle vil det beste for innbyggerne, men vi kan ha ulike syn på hva som er best og ikke minst hvordan vi best kan nå målet om et godt samfunn for alle. Det hender vi er enige om målet, men ikke er enige om hvilke verktøy som kan føre oss til målet, for å si det slik. Men for oss er det viktig å være i stand til å snakke med alle, og å samarbeide med alle. Bare på den måten kan vi oppnå noe, og få til resultater. Det er ingen parti i dag som har over 50 % oppslutning alene, og det blir det ikke i neste runde heller. Da er det viktig å samarbeide med alle som er enige, fra sak til sak. Vi har en tverrpolitisk plattform. Da kan vi ikke la være å samarbeide med noen fordi de har en bestemt politisk ideologi. Det fungerer ikke. Vi må samarbeide med de som er enige, både til høyre og til venstre.

– Men dere vil ha et skifte?

– Ja, det er jo ikke vi som har ordføreren nå.

– Trenger fremdeles noen underskrifter

– Vi mangler fremdeles noen få underskrifter for å kunne stille til både kommune- og fylkesvalg. Siden Nordmørslista ikke er et registrert parti, må vi før hvert valg samle inn underskrifter fra alle som støtter at vi stiller til valg. Nytt i år er at det er mulig å signere digitalt. Arbeidet med å samle underskrifter har allerede startet, og lenke til signering er publisert på nordmorslista.no, sier Ohrvik videre.

– Man trenger jo ikke å stemme på oss fordi om man signerer disse valglistene. Vi er til og med fortalt av politikere fra andre parti om at de har signert for at vi skal kunne stille til valg. Det er også med på å fortelle oss at det er behov for oss og at vi er blitt lagt positivt merke til i løpet av de få årene Nordmørslista har eksistert, avslutter Ohrvik.

0H6A8253Nordmørslista og Stig Anders Ohrvik ønsker et skifte i den politiske styringen av Kristiansund og sikter mot ordførertaburetten til kommende kommunevalg. Foto: Steinar Melby, KSU.NO

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDisse forlag til ny veinormal var utarbeidet før SVV lanserte Møreaksen som nr. 9 i sitt forsalg til ny NTP. ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDersom ein les dettre dokumentet frå SVV, "Oppdrag om vurdering av endringer i vegnormalen N100 15.06.2022" , som no har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Skrot fergene
@Rolf Erik PedersenJeg er fullt klar over at Fergefri E39 Møreaksen er i NTP. Trasévalget ble gjort i 2014, og prosjektet kom ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDen krystallkula er ikkje eg utrusta med.
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOg hvordan er Fergefri E39 Møreaksen rangert nå?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøRangert som #9 før beslutning etter ny innspillsrunde, også med nasjonale føringar kunngjort denne veka.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse