Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
17 mars 2023 09:58
Del på Facebook
Ann-Kristin Sørvik, leder av bispedømmerådet. Foto: Møre bispedømme
Ann-Kristin Sørvik, leder av bispedømmerådet. Foto: Møre bispedømme

Det er økning i antallet døpte, vigslet og deltakere på kulturelle arrangement, skriver Møre bispedømme i en pressemelding.

I 2022 åpnet samfunnet seg gledelig nok opp igjen. En ny utfordring har vært å definere den nye hverdagen når pandemien sine grenser ikke lenger gjelder.

Annonse
Annonse

I Møre ser vi en vesentlig økning i antallet gudstjenester og deltakere i disse fra årene før. Det samme gjelder trosopplæring og kulturvirksomheten, men vi er ikke tilbake til årene før pandemi. En gjenåpning fører ikke nødvendigvis til at en går tilbake til tidligere aktiviteter og rutiner, står det i meldingen.

Folkekirken i Møre

– Først vil jeg gi en stor takk til alle ansatte og frivillige medarbeidere for alt arbeid som ligger bak de tallene vi nå kan presentere i Årsrapporten for 2022. Kirken i Møre er virkelig en kirke som rommer hele livet og gir rom for tro, sier Møre-biskop Ingeborg Midttømme.

Hun trekk fram at 91 prosent av det totale antallet 15-årige medlemmer ble konfirmert, og at 72 prosent av det totale antallet fødde ble døpt. For sistnevnte sin del er det flere enn i de siste tre årene før pandemien.

Dåp

Som biskopen nevner ovenfor, er dåpstalen stigende. Både sammenlignet med pandemiårene, og de siste årene før pandemien. 75 prosent av det totale antallet innbyggerne i Møre og Romsdal er medlemmer av Den norske kirke. Medlemskap skjer i hovedsak gjennom dåp og 72 prosent av det totale antallet fødd blei døpt i 2022. Prosentvis er antallet døpt hvor foreldrene er medlem av kirken, en del høyere.

Vi ser også at flere døpte deltar i babysang (et trosopplæringstilbud for de yngste barna). Over 67 prosent av det totale antallet døpte tar del på babysang.

Konfirmasjon

Også ved deltagelsen angående konfirmasjon ser vi en økning etter gjenåpningen. Møre har generelt sett hatt høy deltagelse i konformasjonstida opp gjennom, og den oppslutningen holder seg.

91 prosent av 15-årige medlemmer i Møre ble konfirmert i 2022. Det er samme prosenten som før pandemien i 2019.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Kultur

Antallet gjennomførte konserter og kulturarrangement i kirkene, og antallet deltakere, har naturlig nok gått kraftig opp i 2022, sammenlignet med tall fra 2021. Statistikken fra SSB viser en økning på 95 prosent i antallet arrangement, og 153 prosent økning i antallet deltakere på konserter og kulturarrangement. Gjennomsnittsbesøk ved arrangementene er økt fra 78 personer i 2021 til 101 personer i 2022. Med et samlet besøkstal på i overkant av 77 000, er kulturlivet i kirkene i Møre i anmarsj tilbake til hvor det var før pandemien. Antallet gjennomførte kulturarrangement var høyere i 2022 enn i 2019, mens samlet besøkstal viser en nedgang på 22 prosent fra før pandemien.

– Kultur er svært viktig for kirken sin liv. Salmeskattene vi bruker i gudstjenester og andre arrangement gir en fin mulighet for at mange ønsker å besøke våre kulturarrangement. Kulturarrangementene får flere til å gå i kirken, og det er jo også vårt mål.

– Samtidig må jeg få rose ansatte på bispedømmekontoret for den jobben alle gjør. De er med på å engasjere fellesråd og frivillige til å delta, og dem gjør en super tilstreb kirken vår, uttaler Ann-Kristin Sørvik, som er leder for Møre bispedømmeråd.

Vigsler

Antallet kirkelige vigsler går opp fra året før, fra 260 til 395. Den store økningen kan beskyldes åpningen etter pandemiåra, og de naturlige avgrensningene disse la på bryllupsfeiringen. Men det kan også legges til at det var flere kirkelige vigsler i 2022 enn det var i 2019, som var året før pandemien (da var tallet 367).

Gudstjenestedeltagelse

Deltagelsen på gudstjenester er i anmarsj oppover, men er enda ikke tilbake på nivået før pandemien. Antallet deltakere på gudtenestar går opp 59 prosent sammenlignet med 2021.

Selv om året 2022 startet med tunge skyer fra pandemien, forsvant restriksjonene og menighetene kunne endelig gjenåpne for «ukontrollert» gudstjenestegang og bruk av kirkene. Tillærte «vaner» fra pandemien vender ikke så fort, og gleden over å kunne gjenåpne og vende tilbake til kyrkjerommet overgikk likevel ikke besøkstal og deltakartal fra 2019, året før pandemien grep tak.

Det er likevel en stor glede når kirkene på ny fylles opp og når små og store kan glede seg over savnet samvær og fint fellesskap med hverandre. I 2022 tok gjennomsnittlig 72 personer del på gudstjenester (sun- og helgedag). Under pandemiårene lå dette snittet på 50-tallet, mens gjennomsnittlig 93 personer fant plassen sin i 2019.

Gravferd

90,3 prosent av det totale antallet gravferder skjedde i 2022 i regi av kirken. Dette tallet har holdt seg henholdsvis jevnt i Møre, med over 90 prosent for alle de fire siste årene.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse