Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
23 mars 2023 12:16
Del på Facebook
Frp mener det er regjeringens ansvar at rentene øker. Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi mener regjeringens passive holdning til priskrisen bidrar til en høyere rente enn nødvendig. Foto: Terje Pedersen / NTB
Frp mener det er regjeringens ansvar at rentene øker. Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi mener regjeringens passive holdning til priskrisen bidrar til en høyere rente enn nødvendig. Foto: Terje Pedersen / NTB

SV er urolig, Rødt er bekymret, mens Frp hamrer løs på regjeringen etter at Norges Bank satte opp styringsrenta og signaliserte at rentetoppen ikke er nådd.

Torsdag satte Norges Bank opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, til 3 prosent. De ser også for seg en styringsrente som øker til rundt 3,5 prosent i sommer. Norges Bank mener det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen.

annonse

Rødt sier de lenge har vært bekymret for at renta har økt for mye og for raskt. De mener Norges Bank ikke bare skal ta hensyn til inflasjonen, men også sørge for å holde arbeidsledigheten lav.

– Renteøkning biter ikke på den importerte inflasjonen, og det vet også Norges Bank. Det de først og fremst oppnår med dette, er å forsterke priskrisen for norske familier og å sende flere ut i arbeidsløshet, sier Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen.

Urolig

SV mener rentehevingen i stor grad handler om å styre kronekursen.

– Når USA setter renten opp, gjør vi det også, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski.

Til NTB opplyser hun at hun nå er litt urolig og at hun håper sentralbanken tar tilstrekkelig høyde for den finansielle stabiliteten.

– Økt rente slår rett inn i denne nå, mens den knapt virker på inflasjonen. Samtidig er arbeidsledigheten unødig på vei opp, sier Kaski.

annonse

– Regjeringen har gjort vondt verre

Norges Bank skriver i sin beslutning at de mener det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen. Frp mener regjeringens passive holdning til priskrisen bidrar til en høyere rente enn nødvendig.

– Politisk handlingslammelse i møte med en importert inflasjon gir Norges Bank lite handlingsrom. Regjeringen er indirekte skyld i at rentenivået nå øker, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

– Nå må statsminister Støre slutte å snakke og begynne å lede landet. Skal vi få kontroll over inflasjonen og rentene ned, må regjeringen raskt kutte i avgifter og sørge for en langt bedre strømstøtte for både folk flest og bedriftene, sier Limi.

Han viser til at store deler av inflasjonen importeres gjennom høyere strømpriser, og mener regjeringen har gjort vondt verre gjennom en historisk høy økning i skatter og avgifter.

– Frps løsning er ikke noe å trakte etter

Arbeiderpartiet slår tilbake mot Frp. De mener at siden Norges Bank setter opp renten nå på grunn av inflasjonen, er det viktig at politikerne fører en ansvarlig finanspolitikk som ikke trekker i motsatt retning.

May Britt Lagesen, som sitter i finanskomiteen for Ap, sier Frps løsning ikke er noe å trakte etter i dagens situasjon.

– Tvert imot. Flere av landets ledende økonomer har støttet den ansvarlige finanspolitikken regjeringen fører nå, i en tid der prisstigningen er høyere enn på tiår og økonomien er urolig. Som for eksempel DnBs Kjersti Haugland sier, myndighetene må være ekstra på vakt og varsomme, slik vi er, sier Lagesen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøHAHAHAHA.. Nei, jeg ber deg bare slutte. Men du er ikke god på å svare på spørsmål selv du så ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnTyr du til hersketeknikker for å slippe å svare på vanskelige spørsmål?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte