Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
23 mars 2023 12:46
Del på Facebook
I Innbyggerundersøkelsen måles blant annet folks tillit til politiet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
I Innbyggerundersøkelsen måles blant annet folks tillit til politiet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

72 prosent av innbyggerne har høy eller svært høy tillit til politiet, ifølge Innbyggerundersøkelsen for 2022. Det er indikasjoner på at tilliten faller.

Gjennomføringen av den nye undersøkelsen er en del annerledes enn tidligere, og tallene er derfor ikke direkte sammenlignbare.

annonse

I den nye undersøkelsen oppgir 78 prosent at tilliten deres til politiet er uendret. Samtidig sier 11 prosent oppgir at de har lavere tillit enn for ett år siden, mens 7 prosent forteller at de har høyere tillit.

Politidirektøren: Ikke så overraskende

– Årets innbyggerundersøkelse viser at tilliten til politiet er fortsatt høy, men vi ser også at en andel oppgir at deres tillit har gått ned i løpet av 2022. Det er kanskje ikke så overraskende etter et krevende år for norsk politi, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Tillit er en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet vårt, og ikke noe vi kan ta for gitt, men må jobbe for hver dag. Å finne én hovedårsak til at vi ser en nedgang er vanskelig, fordi svarene er sammensatt, sier politidirektøren videre.

I undersøkelsen oppgir 60 prosent oppgir mer enn én grunn til at de har fått lavere tillit.

Tre kategorier peker seg ut: Hvordan innbyggerne oppfatter politiets kapasitet og håndtering, enkeltsaker som har fått mye oppmerksomhet og en generell oppfatning av politiet.

annonse

Mehl: En god jobb

– Norsk politi gjør en god jobb over hele landet som vi skal være stolte av, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Hun mener at Baneheia-saken og Tengs-saken kan ha bidratt til lavere tillit i 2022.

– Flere av dem som sier at de har fått lavere tillit, bor nettopp i Agder, og det er naturlig at så alvorlige saker gir utslag i denne undersøkelsen. Derfor har vi nå igangsatt en av de største granskningene i nyere tid etter Baneheia-saken. Samtidig er det viktig å understreke at bildet er sammensatt, og derfor er det bra at Politidirektoratet skal undersøke dette nærmere, sier Mehl.

Lavest i Finnmark

Tilliten varierer noe fra politidistrikt til politidistrikt. Høyest er den i Trøndelag (76 prosent) og Oslo (75 prosent), mens folk i Finnmark har lavest tillit (63 prosent). Tendensen stemmer med tidligere undersøkelser.

Nærmere 90 prosent av innbyggerne oppgir at de føler seg trygge i eget nærmiljø. Andelen som føler seg trygge, er like høy i de sentrale og de minst sentrale kommunene.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøHAHAHAHA.. Nei, jeg ber deg bare slutte. Men du er ikke god på å svare på spørsmål selv du så ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnTyr du til hersketeknikker for å slippe å svare på vanskelige spørsmål?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte