Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juni 2023 22:33
Del på Facebook
Kvikklunsj blir ikke lenger å finne på SAS-flygninger og fotballkamper framover. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Kvikklunsj blir ikke lenger å finne på SAS-flygninger og fotballkamper framover. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Norgesgruppen er i dialog, og DNT skal ha møte med Freia-eier Mondelez etter at selskapet ble svartelistet i Ukraina. NFF og SAS har fjernet Freia-produkter.

Norges største dagligvaregigant Norgesgruppen opplyser til NTB at de er i dialog med Freia-eier Mondelez, som har havnet på Ukrainas svarteliste.

Annonse
Annonse

– Vi er i dialog med Mondelez. Vi har bedt om dokumentasjon på at de ikke bryter sanksjonene, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til NTB.

Blant dem som har sluttet å selge Freia-produkter de siste dagene, er SAS. Videre har Norges Fotballforbund (NFF) stoppet salget av Freia-sjokolader og andre produkter på Ullevaal stadion.

Dermed blir det verken Kvikklunsj eller Melkerull å få på verken fotballkamper eller SAS-flygninger framover.

DNT har innkalt til møte

Den Norske Turistforening (DNT), som er nært knyttet til Freias Kvikklunsj-sjokolade, sa tidligere fredag at de har bedt ledelsen i Mondelez' norske filial inn til et møte.

– DNT tar sterkt avstand fra Russlands angrepskrig mot Ukraina, og vi forventer at våre samarbeidspartnere støtter opp om grunnleggende verdier som demokrati, fred og folkeretten, sier Andreas Blaauw-Hval, pressekontakt i DNT til Dagbladet Børsen.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i dagligvarekjeden Coop sier til NTB at Coop tar sterkt avstand fra den russiske invasjonen og pågående krigen, og var raskt ute med å fjerne varer produsert i Russland.

– De produktene vi har fra Mondelez, produseres ikke i Russland. Hvordan Mondelez ønsker å behandle sitt forhold til Russland, må de svare for selv, sier han.

Han understreker at om det kommer nye råd fra norske myndigheter, vil Coop lytte til dem.

Circle K besluttet å legge ned sin virksomhet i Russland og fjernet produkter produsert i landet etter invasjonen av Ukraina, men de har ikke diskutert boikott.

– Vi har god dialog med Mondelez, og har fått forsikringer fra Mondelez om at Freia-produkter vi selger i våre butikker ikke er produsert i Russland, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K.

Annonse
Annonse

Rema oppgir at de følger situasjonen tett og skriver i en epost til NTB at de til enhver tid etterlever alle norske sanksjoner.

Urolige ansatte

Tillitsvalgt Gøran Nyberg ved Freia sier til Nettavisen at han syns det er synd at norske selskaper boikotter Freia. Han sier at de ansatte frykter for arbeidsplassene sine.

– Jeg synes det er en overreaksjon i Norge og Sverige. Vi produserer kun i Skandinavia og har ingenting med Russland å gjøre, forteller han.

Det var i slutten av mai at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte opp en svarteliste over selskap som de mener bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av selskapene på listen.

Selskapet skrev torsdag i en epost til NTB at dette er ikke en unik situasjon, og at mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland.

– Produsert på Rodeløkka

I en pressemelding poengterer Mondelez at alle Freia-produkter er produsert i Norge.

– Freia er en norsk merkevare, produsert på Rodeløkka i Oslo basert på norsk melk. Produksjonen foregår ikke i Russland, ingen Freia-produkter eksporteres til Russland, og vi selger ikke produkter i Norge som er produsert i Russland, skriver selskapet i pressemeldingen.

De sier videre at Mondelez overholder alle politiske beslutninger og sanksjoner, og skriver at selskapet vil vurdere justeringer av driften for å sikre full overholdelse.

Når det gjelder selskapets virksomhet i Russland, skriver de dette:

– Som mange andre selskaper, har vi opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland. Men vi har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og vi har hele tiden fordømt den brutale krigen samtidig som vi har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom produktene våre.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 9 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 9 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 15 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse